Havacılık meraklısı fotoğrafçı Aspet Manukyan insansız hava aracıyla, günlük ortalama 1100 uçağın iniş kalkış yaptığı Atatürk Havalimanı’nı havadan görüntüledi. Uçakların iniş-kalkış yaptığı esnada izinsiz şekilde havalimanı üzerinde ve çevresinde dakikalarca görüntü alan Manukyan, uçuş emniyetini tehlikeye attığı gerekçesiyle tepkilerin hedefi oldu. Dakikalarca çekim yaparak uçuş güvenliğini tahlikeye atan Manukyan’ın görüntüleri sosyal paylaşım sitesiYoutube’a yüklemesiyle durumdan haberdar olan havacılar Manukyan’ı sorumsuzlukla suçladı.


‘Cezasız kalmamalı’
Manukyan, gelen tepkiler üzerine videoyu kaldırsa da pilotlar bu davranışın cezasız kalmaması gerektiğini söyledi. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) yönetim kurulu üyesi pilot İlyas Karagülle, uçaklar için kuşların bile çok büyük risk oluşturduğunu insansız hava aracıyla yapılan çekimle büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğünü söyledi.
Karagülle, Manukyan’ın davranışının cezasız kalmaması gerektiğini belirterek “Yaptığın işin farkında olmayabilir ama nereye varacağını kestirmesi gerekirdi.
Orada uçurulmayacağını bilmeli. Bunun için Sivil Havacılık Müdürlüğü bir düzenleme yapmalı. Çok sıkı kontrol edilmeli” dedi.  Havacılık kuralları gereği havalimanları üzerinde izinsiz uçuş yapmanın yasak olduğunu belirten Karagülle, “Hava aracında bir patlayıcı da olabilirdi. Terör eylemlerine yol gösterecek bir davranış” dedi.

DHMİ’den hukuki işlem
Atatürk Havalimanı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), uçuş güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle, uçuşu gerçekeştiren Manukyan hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

‘Özür dilerim’

Aspet Manukyan, sosyal medya hesabı üzerinden bir özür açıklaması yaptı. Manukyan, “Ciddi anlamda riskli bir uçuş yaptığımı fark ettim. Açıkçası bu helikopteri uçururken bu denli uzun ve detaylı düşünmemiştim. Alt tarafı plastikten bir oyuncak gözü ile görüyordum. Yeterli bilinçte olmadığım ve birçok kişinin hayatını riske attığım için herkesten özür dilerim” dedi. Terörist ve terör örgütü üyesi olduğu iddialarına da değinen Manukyan, cihazın üzerine görüntüyü bozmaması için bant yapıştırdığını kamuflaj için yapılmış bir uygulama olmadığını kaydetti.