Kabinede bir bakana, başta CHP olmak üzere MHP’den de mağdur olduklarını iddia edenlerin listesinin verildiği ve bu görüşmelerin her hafta düzenli yapıldığı öğrenildi.

53 KURUMUN İTİBARI İADE EDİLDİ

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanının “At izi it izine karışmasın” uyarısı ile parti içinde FETÖ ile ilişkisi olmayanların da mağdur edildiğine dair şikayetlerin artması üzerine, ayıklama mekanizmasına hız verildi. OHAL’den sonra ilk iki kararnamelerle kapatılamsına karar verilen özel okul, öğrenci yurdu ve sendikalarla ilgili yapılan itirazlardan sonra, sahiplerine iade edilen kurum sayısının 53’e çıktığı öğrenildi. Bunlardan birinin öğrenci yurdu, birinin sendika, diğerlerinin ise özel okul olduğu belirtildi.

MUHALEFETLE DÜZENLİ TEMAS

Başbakan Binali Yıldırım, mağdurlarla ilgili mekanizma kurulduğunu açıklamasının ardından, bir başbakan yardımcısını bu itirazların değerlendirilmesi ve muhalefetten gelen listeleri araştırılması için görevlendirdi. CHP ve MHP’den her hafta haksız yere gözaltına alınanlarla ilgili isimlerin bildirildiği ve bunlara geri dönüş yapıldığı öğrenildi. Bir bakan, mağduriyet çalışmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

İTİRAZLARI TİTİZLİKLE İNCELİYORUZ

“Her yerden gelen mağduriyet itirazlarını değerlendirmeye alıyoruz. Muhalefetten gelen listeleri özel olarak inceletiyoruz. Bunlarla ilgili yanlışlar varsa düzeltiliyoruz. Ancak bazen onlar da yanılıyor. Geri dönüp bilgi veriyoruz. 

TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ SUÇTUR

İrtibatlar değerlendiriliyor. FETÖ terör örgütü ilan edildikten sonra bu örgütün üyesi olmak suçtur. Terör örgütü ilan edildikten sonraki tarihi esas alıyoruz. Kriterler çok net. Ondan önceki ilişkilere bakmıyoruz bile. Bunun batıda da örnekleri var. Örneğin, herhangi bir derneğin, eğer terörle bağı ortaya çıkmış ve terör örgütü listesine alınmıssa, dünyanın her yerinde onun üyesi olmak suç kabul ediliyor.

MUHALİFLİK KRİTER DEĞİL

Şimdiye kadar bize ulaşanların mağduriyeti saptanan 10-15’i kişiyi geçmez. Değişiklik kurumlarda taramalar sürüyor. Biz de KHK ile bunun düzeltmesini yapacağız. Daha doğrusu hanği yolla işten atmışlarsa o yolla iade edeceğiz. Kötü niyetli değiliz, muhalif veya iktidar karşıtlarını bu sürece dahil ettiğimiz doğru değil. Muhalif dediklerinin bir kısmının PKK, bir kısmının FETÖ ile bağı çıkabiliyor. Yoksa muhalif olmak kriter değil, olamaz.”