DENİZLİ’de, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda görevli öğretmenlerin kurduğu Denizli Eğitim Gönüllüleri Derneği (DEGDER) de dershanelerin kapatılmasına karşı olduklarını açıkladı. 130 üyesi bulunan DEGDER’in Başkanı Aydın Karaca, dershanelerin kapatılmasının bilimsel değil, siyasi bir karar olduğunu söyledi.
Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen DEGDER Başkanı Aydın Karaca, dernek olarak dershanelerin kapatılmasının bilimsel değil siyasi bir adım olduğunu belirterek kapatılmaya tepki gösterdi. Karaca, kapatılmak istenen kurumların mevcut eğitim sisteminden kaynaklanan bir ihtiyaçtan doğduğunu belirterek dershanelerin mevcut sistem işleyişinde kapatılmasının akılcı bir anlayış olmadığını söyledi. Dershanelerin kendisine duyulan ihtiyacın bitmesinden sonra kapatılabileceğini belirten Karaca, "Bir gün eğitim sistemimizdeki aksaklıklar giderilir ise zaten bu kurumlara ihtiyaç kalmayacak ve kapanacaktır. Dershaneler okullarımızın rakibi değil birbirinin tamamlayıcı unsurudur. Dershaneler eğitimde fırsat eşitliği sağlamaktadır. Meslek lisesi öğrencileri, fen lisesi ve özel okul öğrencileri ile aynı sınava tabi tutuluyor ve eğitim eşitliğinden bahsediliyor" diye konuştu.
'DOĞUDAKİ ÇOCUKLARI TERÖRDEN KORUYOR'
Dershanelerin eğitimde eşitliği sağlayan yerler olduğunu belirten Karaca, buraların kapatılması durumunda okul ortamından kopmuş olan üniversite hazırlığındaki mezun öğrencileri de mağdur edeceğini belirtti. Karaca, "Özel okullara talep yok iken, dershanelerin özel okullara dönüştürüleceği, on birlerce öğretmen atama beklerken dershane öğretmenlerinin mülakatla kadroya atanacaklarını savunmak da anlaşılır bir durum değildir. Doğudaki sivil toplum örgütlerinin ortak kanaati bu kurumların çocuklarımızı terörden koruduğu yönündedir. O yörede yaşayan hangi gencimiz konuşsa kendisini dağa çıkmaktan dershanelerin ve etüt merkezlerinin kurtardığını söyleyecektir. Dershaneler kanun zoruyla kapatıldığı takdirde üniversiteye gidemediği için dağa çıkacak, güvenlik kuvvetlerine silah sıkacak kişilerin sorumluluğu kime ait olacaktır? Bu kapatma doğudaki eğitim kurumlarını tehdit eden bölücü terör örgütüne yarayacaktır" dedi.
'KAPATMA KARARI SİYASİDİR'
Karaca, Halk Eğitim Merkezleri’nin ve belediyelerin açacağı kursların dershanelerin açığını kapatamayacağını dile getirdi. Karaca, "Milli eğitim bünyesinde birçok kursun açıldığı ve kişilerin bu kurslara katılımının teşvik edildiği bir ortamda Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatma teşebbüsünün eğitime dair bir adım değil, doğrudan siyasi bir tasarruf olduğunu düşünüyorum. Zorla dershane kapatmak zorla imam hatip okulu kapatmaktan geri bir davranış biçimi değildir. Bu dönüşüm mühendisliği neticesinde ülkemizde yıllarca tamir edilemeyecek yaralar açacağından endişe etmekteyiz" diye konuştu.