ORTA Doğu Teknik Üniversitesi'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki kampusunda, çeşitli ülkelerden 2 bin 178 öğrenciye eğitim veriliyor. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof.Dr. Turgut Tümer, 8 akademik yıl boyunca 766 öğrenci mezun verdiklerini, kampusun Kıbrıs'taki eğitime yeni bir yüz kazandırdığını söyledi.
ODTÜ Kıbrıs Kampusu'nun 9'uncu akademik yıldönümü sebebiyle Manisa ve Aydın illerinde görev yapan 10 kişilik basın mensubuna 3 günlük gezi düzenlendi. Gazetecilerin kampus gezisi sonrasında Rektörlük Toplantı Salonu'nda açıklama yapan ODTÜ Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof.Dr. Turgut Tümer, kampusun 2003 yılında kurulduğunu, akademik yılına ise 2005 yılında başladığını söyledi. Prof.Dr. Tümer, 15 lisans ve 3 lisans üstü programına kayıtlı 2 bin 178 öğrenci bulunduğunu ve Ankara ODTÜ kalitesinde mezunlar verdiklerini söyledi.
ODTÜ'nün Türkiye'nin dışında uluslararası arenada da yüksek prestije sahip olduğunu belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof.Dr. Tümer, bu başarının özellikle dünyada üniversite sıralamalarında kendini gösterdiğini söyledi. Prof.Dr. Tümer, şöyle dedi:
"Bu sıralamalardan biri; son 3 yıldır İngiliz Times Education tarafından 150'den fazla ülkede 17 bin ünlü akademisyene yapılan anketle belirlenen sıralama ki, bu sıralamaya göre ODTÜ, son 3 yıldır ilk 100'e giren tek Türk üniversitesi. Bu ankette akademisyenlere 'Hangi üniversite ile işbirliği yaparsınız?', 'Hangi üniversitenin öğrencilerini kabul edersiniz?', 'Hangi üniversiteye öğrenci gönderirsiniz?' gibi sorular soruluyor ve her bilim insanı kendi üniversitesi dışında olmak üzere 15 üniversite belirliyor. Dünyada yaklaşık 20 bin üniversite olduğu hatırlanırsa, ODTÜ'nün ilk 100'de yer alması çok önemli bir başarı." 
"ODTÜ İÇİN YENİ BİR PRESTİJ PROJESİ"
Rektör Prof.Dr. Tümer, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu projesinin Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Hükümetlerinin KKTC yükseköğretimine katkı için ortak geliştirdikleri bir proje olduğunu ve iki hükümetin ODTÜ'ye daveti ile gerçekleştirilip projenin finansman boyutunun Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılandığını söyledi. Rektör Prof.Dr. Tümer, özel statüde bir devlet üniversitesi olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun Türkiye Cumhuriyeti açısından yurt dışında gerçekleştirilen ilk proje olduğunu belirtti. Prof.Dr. Tümer, yurt dışında benzer birçok örnek olduğuna değinerek, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun akademik ve idari bakımdan tümüyle ODTÜ Ankara'ya bağlı olduğunu, öğrencilerin ODTÜ diplomalarını ODTÜ Ankara mezunlarının da içinde bulunduğu törenle aldıklarını söyledi.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Projesinin ilk başladığı 2002 yılından 2013 yılı sonuna kadar kampusa 250 milyon TL kaynak aktarıldığına işaret eden Prof.Dr. Tümer, bunun  185 milyon TL'sinin yatırım, 65 milyon TL'sinin cari giderlere katkı olduğunu söyledi.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda tam zamanlı 137, yarı zamanlı 16 olmak üzere toplam 153 öğretim elemanının görev yaptığını belirten Prof.Dr. Tümer, 13 öğrenciye bir öğretim elemanı düştüğünü söyledi. 2013-14 ders yılında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda öğrenim gören 2 bin 178 öğrencinin yüzde 84'ünün Türkiye Cumhuriyeti, yüzde 7'sinin KKTC uyruklu olduğunu belirten Prof.Dr. Tümer, kalan yüzde 9'unun ise başka ülkelerden olduğunu söyledi. Prof.Dr. Tümer, geçen Eylül ayı itibari ile 721  mezun verdiklerini belirterek, mezuniyetinin üzerinden 6 ay geçen ve bilgi aldıkları 486 mezun öğrencinin yüzde 77'sinin bir işte çalıştığını, yüzde 16'sının master ya da doktorasını yaptığını, yüzde 7'sinin askerlik yaptığını, iş aradığını ya da yüksek lisans başvurusunda bulunduğunu söyledi.
Prof.Dr. Tümer, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilere yönelik ÖSYS kontenjanlarının tamamının burslu olduğunu dile getirdi. Prof.Dr. Tümer, önümüzdeki akademik akademik yılı lisans programlarına Türk vatandaşlarının tümü burslu olan Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda yüzde 25'li burslu öğrencilerin öğrenim ücreti yıllık 12 bin TL, yüzde 50 burslu öğrencilerin öğrenim ücreti ise 8 bin TL olduğunu anlattı. Prof.Dr. Tümer, ODTÜ'nun Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun fazla tanınmadığını ve tanıtım amacıyla birçok çalışma yaptıklarını dile getirirken şunları ekledi:
"Kampusumuz 9 yıldır akademik hayata başlayan bir eğitim kurumu. Fazla tanınmıyoruz. Üniversite sınavına giren gençlerimiz tercihlerini yaptıklarında ODTÜ'nün tercihleri arasında kampus gibi görünüyoruz. Tercih sıralamasında KKTC yazmadığı için bizi tercih edenler sonra öğrendiklerinde uzak olduğu için vazgeçiyor. Tercihler bölümünde 'ODTÜ KKTC Kampusu' diye yazdırdık. KKTC'nin ekonomik olumsuzlukları ve yurt dışındaki bazı olumsuz imajları da bizi etkiyor. Çalışmalarımızı tanıtıma yönlendirdik. "
Basın toplantısı ardından Manisa ve Aydın'dan gelen 10 kişilik basın grubuna Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tarihi yerleri gezdirildi.

İK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)