Darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü'nün  (FETÖ), Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) askeri okullardan sızdığının ortaya  çıkması ve sınavı yapan bazı komutanların darbe girişimi soruşturması kapsamında  gözaltına alınmasının ardından TSK'ya girişi sağlayan sınavlar mercek altına  alındı.  Kara Kuvvetleri Komutanlığı Astsubay Meslek Yüksek Okulu sınavları  geçen hafta, FETÖ'nün darbe girişiminden hemen önce yapılmış, sınav kazananların  mülakatı ise dün gerçekleştirilmişti. Sınavı yapan komutanlardan bazılarının da darbe girişimine katıldığını  tespitinin ardından söz konusu sınavlara ilişkin soru işaretleri ortaya çıktı. Sınavlarda görev alanlardan Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral  Ahmet Cural, darbe teşebbüsüne katıldığı iddiasıyla tutuklandı.

Cural'ın yanı sıra, FETÖ'nün darbe girişimi kapsamında, TSK'ya giriş  için düzenlenen sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve öğrenci seçiminde etkin  olan çok sayıda isim hakkında da tutuklama kararı verildi. Ulaştırma Personel ve eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter,  İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege  Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral  Erdal Ergün, Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan  Eser, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ve Gaziemir  Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez'in ise "Türkiye  Cumhuriyeti'nde silahlı isyan teşebbüsü", "Yasama organını engellemeye teşebbüs",  "Anayasa'yı ihlal", "Cumhurbaşkanı'na suikast" ve "fiili saldırı" suçlamalarıyla  tutuklanmasına karar verildi.
Paralel Devlet Yapılanması (PDY) kapsamında askeri liselere giriş  sınavlarında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Kayseri'de 3 Haziran 2015'te  başlatılan operasyonda, haklarında gözaltı kararı çıkartılan 8 kişiden 4'ü  gözaltına alınmış, zanlılardan 1'i savcılık talimatıyla 3'ü ise çıkarıldıkları  mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Aynı soruşturma kapsamında 28 Aralık 2015'te Kayseri Adliyesi'ne  çağrılarak ifadesi alınan eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir hakkında da adli  kontrol kararı verilerek yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Firari durumdaki zanlılardan E.C, 24 Haziran'da Çin'e gitmek üzereyken  İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Kırgızistan'a  gittiği tespit edilen 3 kişi ise halen aranıyor.

SINAVLAR YENİLENEBİLİR
Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  PDY'nin öncelikle askeri liseler, astsubay okulları, harp akademileri ile kuvvet  komutanlıklarının personel başkanlıklarında örgütlendiğine işaret ederek şunları  söyledi: "Bu nedenle somut olarak bir şey söyleyemeyiz ama mevcut kurumlar,  mercek altına alınmadan hem sınavların hem mülakatların doğru olarak kabul  edilmemesi gerekir. Sınavı yapanlara dikkat ederek sınavların yenilenmesine bile  karar verilebilir. Aslında askeri liseler, mesleğe herhangi bir katkısı olmayan  okullar. Sadece örgütlenme ve ideolojik kadrolaşmalara sebep olan eğitim  müesseseleri. Bir an önce Milli Eğitim Bakanlığına devredip köklü değişiklik  yapmak gerekir. Devredildikten sonra Harp Okullarına direkt öğrenci almak daha  sağlıklı olur. Harp Okullarının da mutlaka Milli Savunma Bakanlığı bünyesi  içerisinde bulunması gerekir. Harp Okullarına girişte başarı dikkate alınarak  sınavlar düzenlenmelidir. Ancak askeri liselerin kaldırılmasını, buna en köklü  çözüm olarak görmek lazım."
Astsubay Meslek Yüksek Okulu sınavlarını yapan komutanlardan  bazılarının darbe girişimine katıldığının tespit edilmesine ilişkin bir soruyu  yanıtlayan Tanrıverdi, "Hem askeri liselere giriş, hem de astsubay meslek  yüksekokullarına girişte kullanılan sınavların mercek altına alınması lazım.  Bunun ardından lüzum görüldüğünde sınavların yenilenmesi lazım. Sınav soruları da  sızdırılmış olabilir." diye konuştu. Başkanlığını yaptığı Adaleti Savunanlar Derneğine haksızlığa  uğradığını belirten askeri okul öğrencilerinin müracaat ettiğini aktaran  Tanrıverdi, "Bu öğrenciler, bu okulların hem idari hem eğitim kadrolarında  PDY'nin fevkalade kadrolaştığını beyan ettiler. Olaylar da onu gösterdi." dedi.
Özellikle askeri öğrencilere sağlık raporu veren doktorların da  incelenmesi gerektiğine dikkati çeken Tanrıverdi, "Bunların üzerinde durulmalı.  Bunlar değiştirilmeden veya eskiler iyice mercek altına alınmadan yapılan  imtihanlar geçerli sayılmamalı." görüşünü aktardı.
YAŞ kararıyla 1998'de emekli olan Jandarma Kurmay Albay Kemal Şahin  ise kendisinin akademiyi bitirdiği 1994'ten itibaren PDY'nin Harp Akademilerine  girenlere sınav sorularını vererek hep kendilerinden olanları bu okullara  aldıklarının açık olduğunu belirtti. Harp Akademisi sınavlarının çok zor olduğunu vurgulayan Şahin, "1-2  sene çalışılan bir sınavdır. Edindiğimiz intiba, bütün askeri sınav sorularını  vermişler, ondan sonra yapılanmışlar. Bu çok aşikar." dedi.
Şahin, şöyle konuştu: "Besbelli. Hiç şüphemiz yok şu anda, hepsi sınavları kendi  taraftarlarına, yandaşlarına vererek bu okullara almışlar, yetiştirmişler,  kadrolarını oluşturmuşlar. Cumhurbaşkanı'nın, tüm kuvvet komutanlarının emir  subayı, yaveri olacak kadar gitmişler. Zaten tugay komutanlıklarının hemen hepsi  onların elinde çünkü kalkışmaya katılanların pek çoğu tugay komutanı, çok az  katılmayan var. Onlar da karmaşadan, halkın engellemesinden katılmadılar. Bu  belli oldu."
Harp Okulu yıllarında, sınav sorularını çaldığından şüphelendiği  isimler olup olmadığı sorulan Şahin, şunları kaydetti:   "Bazı bizimle okuyan arkadaşlarımızın eğitim yılı içerisindeki  performanslarından bunların akademiyi nasıl kazandığından şüphe ettiğimizi şimdi  düşünüyorum. O zamanlar, insan bazı soruları bilemez, derslerde başarılı olamaz  filan diye düşünüyoruz ama bütünü göz önüne aldığımızda öyleleri var ki şimdi  bunlardan bir kısmı darbe teşebbüsü suçuna iştirak ettiler. Böyle bir şey o  yıllarda varsa bile çok azdı. Ama ileriki yıllarda besbelli zaten bütün devlet  memurluğu sınavlarında soruları verdikleri ortaya çıktı. Artık bunu da kimse  inkar edemiyor. Silahlı Kuvvetler, milletten oluşursa ancak böyle sızmalar olmaz,  dengeler olur, kalkışmalar olmaz, herkes birbirini dengeler. Şablon  koymayacaksınız. Orayı ele geçiren 'Türkiye'ye ele geçireceğim, Ortadoğu'yu  kontrol edeceğim' gibi hesaplar içine girmez. İnşallah şimdiden sonra bu Oyun da  bozuldu."