Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk yarısının sona ermesi dolayısıyla Ankara Fen Lisesi'nde düzenlenen karne dağıtım töreninde, Türkiye'nin çağdaş uygarlığın üzerinde çıkma hedefi bulunduğunu vurguladı. 
Bugün hedefe bir adım daha yaklaşıldığını dile getiren Yılmaz, "Umutluyuz. İstiklal Marşı'nı okuyup da manasını düşünüp de ülkenin geleceğinden umutsuz olabilmek mümkün değil. İstiklal Marşı'na inanan, bu milletin genetik kodlarında hiçbir zaman korkuya, kaygıya, üzüntüye, esefe, ümitsizliğe yer olmadığını görür. Ben eminim." diye konuştu.
Yılmaz, Türk milletinin İstiklal Savaşı gibi zor bir dönemde bile başarılı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"En zor dönemde bile, İstiklal Savaşı en zor dönem, orduları dağıtılmış, yedi düvel her taraftan üstüne çullanmış, herkes bir şey kapma derdinde, önümüze Sevr konmuş, Anadolu'nun, Ankara'nın çevresinde bir yer planlanmış ama bu verileni kabul etmemiş bir milletin torunları olarak hiç şüpheniz olmasın ki geleceğimiz geçmişimizden çok daha parlak, çok daha şanlı olacaktır. Bunu söylerken sadece hamaset olsun yani kahramanlık olsun diye de söylemiyorum. 15 Temmuz'u gören bu milletin, en zor dönemlerinde elinde silah olmadığı halde ülkenin hakkını, hukukunu gaspedenlerin tankına, topuna, silahına karşı elleriyle, yüreğiyle, bileğiyle, cesaretiyle nasıl karşı koyduysa hiç şüpheniz olmasın ki gerek Türk milletinin gerek Türkiye'nin, önüne çıkarılacak her türlü engelleri aşma konusunda iradesi, kararlılığı, yeteneği, becerisi vardır. Bundan hiç şüphem yok."
"Evlatlarımızın hepsini eğitim şemsiyemiz altına alacağız"
Yılmaz, eğitime ayrılan bütçenin 14 yıllık sürede ciddi oranda arttığını, Türkiye'nin merkezi yönetim bütçesindeki en büyük payın eğitime ayrıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Her şeyi çözdük demiyoruz, muhakkak eksikliklerimiz var. 300'e yakın okul ihtiyacımız var. 70 bin okul öncesi çocuğumuz var. Bunun 40 bine yakını eğitim alıyor. Demek ki 30 bin civarında açık kalıyor. Bu açığın olması yine o alanda da okul ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Okul öncesi eğitim oranını yüzde 60'a çıkardık ama daha yüzde 40'lık bir açık var, onu da tamamlamamız lazım. Hedefimiz var, önümüzdeki dönemde diyoruz ki okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacağız. Bu ne demektir. Okul öncesi eğitim çağında olan evlatlarımızın hepsini eğitim şemsiyemiz altına alacağız. Bu gerçekten önemli bir husus."
"Dil öğrenmede sıkıntı var"
Yılmaz, dil öğrenmede bir sıkıntı olduğunu belirterek İngilizce, İspanyolca, Arapça, Almanca veya Birleşmiş Milletlerin resmi dillerinden bir tanesi öğretilebilirse öğrencilerin dünyaya bakış açılarının çok daha geniş olabileceğini kaydetti.
Kaliteli eğitimin olmazsa olmaz şartının, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının azaltılması olduğunu ifade eden Yılmaz, "Öğretmen sayısını artırmak gerekiyor. 560 binin üzerinde, 600 bine yakın öğretmen sadece bizim dönemimizde atandı. Dolayısıyla 'En büyük yatırımı öğretmene yaptık.' dediğimizde doğru bir tespitte bulunuyoruz. Bugün gördüğünüz her üç öğretmenden ikisi bizim dönemimizde atanmış." dedi.
Yılmaz, şu anda öğretmen ihtiyacının 100 binin altında olduğunu, önümüzdeki dönemde de bu ihtiyacı ortadan kaldırarak öğrencilere kaliteli bir eğitimi sağlamış olacaklarını söyledi.
 "Müfredat canlı bir organizmadır"
Bakanlığın hazırlayarak görüşe sunduğu yeni müfredatla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, şunları söyledi:
"Müfredat, aynı canlı organizma gibidir. Eğer değişmezse ölür. Değişmezse toplumun gerisinde kalır. Devletler de öyledir. Değişmezse mutlaka geri gider, mutlaka yok olur. Buna, zamanın ruhunu yakalamak diyorlar. Eğer Selçuklu'dur, Osmanlı'dır veya hangisini alırsanız alın, bugün onları göremiyorsak işte değişime ayak uyduramamış olmalarından dolayıdır. Bulundukları noktadan bir adım daha ileri gidemedikleri, birçok değişime direnç gösterdikleri içindir. Müfredatı mutlaka değiştirmek gerekiyordu. Genelde birçok ülke 5 yılda bir gözden geçirip günceller. Biz en son 2007'de genel bir müfredat değişikliği yaptık. Ondan bu zamana kadar 10 yıl geçti, yapılmamıştı. Şimdi sağolsun arkadaşlarımızla bir müfredat değişikliği yaptık. İstiyoruz ki daha çağdaş, daha geleceğe güvenle bakacak, evlatlarımıza daha iyi bir eğitim vermek için mutlaka ders içeriğinin de sadeleştirilmesini istiyoruz."
Müfredatla, öğrencilerin hayatlarını kolaylaştırabilecek, uygulayabilecekleri konuları vermek istediklerini, akademik ve kitaplarda tartışma konusu olan bilgileri ise vermek istemediklerini belirten Yılmaz, müfredatı herkesin görüşüne açtıklarını hatırlattı.
Müfredatta yer alan 500'e yakın ünite içerisinden sadece Atatürkçülük, İnönü ve evrim teorisinin tartışıldığına işaret eden Yılmaz, yapılan eleştirilerin doğru olmadığını dile getirdi. Yılmaz, şunları söyledi:
"Demek ki diğerleri hakkında söyleyecek hiçbir şeyleri yok. Bu da demektir ki biz çok doğru yaptık. Dün Mecliste bir açıklama yaptım. Atatürk'ün bir sözü var, 'Cumhuriyet benim en büyük eserimdir.' diye. Eğer siz Cumhuriyet'i güçlendirirseniz Atatürkçülüğün yolundasınız, Atatürk'e hizmet ediyorsunuz ve onun ilkelerini yaşatıyorsunuz demektir. Eğer Türkiye Cumhuriyeti'ni dışarıdan borç alır hale getirmişseniz, namerde muhtaç hale getirmişseniz o zaman sizin Atatürkçülüğünüz kesinlikle sözde bir Atatürkçülüktür. Diğeri de İnönü. Birinci, ikinci İnönü savaşlarından bahsedip de İnönü'den bahsetmemek olur mu? Lozan Antlaşması'ndan bahsedeceksiniz, İnönü'den bahsetmeyeceksiniz, olabilir mi? Atatürk rahmetli 1938'de ölmüş, yerine cumhurbaşkanı seçilecek, İkinci Cumhurbaşkanı İnönü olmuş, ondan bahsetmemek olur mu?"
"Halkın gözü terazidir." şeklinde bir deyiş olduğunu belirten Yılmaz, halkın terazisinin şaştığının görülmediğini söyledi.
Müfredat hazırlanırken öğretmenlerin görüşünün alınmadığı eleştirilerinin doğru olmadığına işaret eden Yılmaz, "Bu daha taslak, lütfen inceleyin bakın. Bu taslağı katkılarınızla daha iyi hale getirelim." dedi.
Tatilde ödev yok
Yılmaz, öğrencilere kodlama becerisini birinci sınıftan başlamak üzere kazandırmak istediklerini dolayısıyla çocukların bilgisayar oyunlarını kendilerinin yazıp geliştirmesini istediklerini kaydetti.
Sömestir tatilinde ödev verilmeyeceğini söyleyen Yılmaz, öğrencilere sosyal ve kültürel yönden kendilerine katkıda bulunacak etkiliklere katılmaları tavsiyesinde bulundu.
Yılmaz, törenin sonunda okulun 12/A sınıfı öğrencilerine karnelerini dağıttı.