MERSİN'de dershaneciler ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, hükümetin dershaneleri kapatma girişimine tepki gösterdi.
Atlihan Oteli'nde bir araya gelen dershaneciler ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri adına Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi Derneği Başkan Yardımcısı Erdoğan Günal, bir açıklama yaptı. Erdoğan Günal, yaklaşık 2 yıldır hükümet tarafından değişik vesilelerle dillendirilmekte olan dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılacağına yönelik söylemlerin, 14 Kasım 2013'de bir yasa çalışmasına dönüştüğünü söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önce konuyu yalanladığını, ardından da bu yasa çalışmasının eğitime darbe vurmaya değil, bilakis eğitimde sosyal adaleti sağlamaya yönelik olduğu yönünde açıklamalar yaptığını belirten Günal, "Ancak sosyal adaletin ne şekilde sağlanacağına dair mantıklı ve izahı kabil bir cevap verememişlerdir. Zaten böylesi bir cevap vermeleri de mümkün değildir. Zira söz konusu yasa çalışmasının yapılmasını gerektiren tek bir makul gerekçe bulunmadığı gibi yasa çalışmasının yapılmaması yönünde ise çok güçlü gerekçeler mevcuttur" dedi.
Günal, yasa çalışmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu da ileri sürdü. Günal, "Dershanelerde çalışan öğretmenlerin yapılacak bir mülakat sonrası Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak çalışmaya devam edebileceklerine ilişkin düzenleme de öncelikle öğretmen olarak atanmak için bekleyen 300 bin öğretmenin varlığı karşısında Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Dershanelerin kapatılacak olmasının bir diğer zararı da vergi kaybı yönünden olacaktır. Özel öğretmenler marifetiyle kayıt dışı olarak verilecek dersler nedeniyle kamu maliyesi ciddi gelir kaybına uğrayacaktır" diye konuştu.
Terör örgütünün dershane ve okuma salonlarından duyduğu rahatsızlığa da dikkat çeken Günal, bu konuda şu görüşlere yer verdi:
"Zira terör örgütü, dershanelerin ve okuma salonlarının varlığını dağa adam götürmenin önünde en büyük engel olarak görmektedir. Bu nedenle dershane ve okuma salonları Doğu ve Güneydoğu'da çaresiz halkın sığınabileceği en güvenli liman olmuştur."