Adana’da 2014 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) sınav giriş belgesindeki fotoğrafındaki sarı saç rengi nedeniyle başkasının yerine sınava girdiği şüphesiyle gözaltına alınıp, kimliğine el konulması sonucu ikinci oturuma katılamayan ve geçtiğimiz yıl saç rengini boyatarak sınava girmek zorunda kalan Pelin Derya Çetinkaya, Van’ın Tuşba ilçesindeki Alaköy Fatih Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne atandı.

2012 yılında Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü’nden mezun olan Pelin Derya Çetinkaya (25), 5 Temmuz 2014’de Seyhan ilçesindeki Danişment Gazi Anadolu Lisesi’nde girdiği sınavda, giriş belgesindeki sarı saçlı fotoğrafı ile nüfus cüzdanındaki koyu kahverengi saçlı fotoğrafı nedeniyle şüpheli bulunup sınav sonrası gözaltına alınmıştı. Gözetmenlere ve polis memurlarına fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu anlatmasına rağmen bir türlü inandıramayan Çetinkaya, nüfus cüzdanına el konulması nedeniyle ikinci oturum sınavına girememişti.

SINAVA GİRMEK İÇİN SAÇINI SARIYA BOYATTI

ÖSYM ve Hazine hakkında 350 bin liralık tazminat davası açan Pelin Derya Çetinkaya, bir yandan da dershaneye giderek sınava tekrar hazırlandı. Ancak sınava giriş belgesindeki fotoğrafın değiştirmek isteyen Çetinkaya, bir sorunla daha karşılaştı. Çetinkaya, giriş belgesindeki fotoğrafın 2017 yılında değiştirebileceğini öğrendi. Bunun üzerine avukatı ile görüşen Çetinkaya, tekrar aynı sorunu yaşamamak için iki defa saçını boyattı.

Bir yandan sınava hazırlanan bir yandan da giriş belgesinde bulunan fotoğrafa benzemek için uğraşlar veren Çetinkaya, 2015 yılında DSİ Baraj Ortaokulu’nda genel yetenek ve genel kültür sınavlarına girdi.

“ŞU AN BELKİ ÖĞRENCİLERİMLE BİRLİKTE OLACAKTIM”

Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) bugün düzenlenen törenle 30 bin öğretmen kadrosuna atama yapıldı. Pelin Derya Çetinkaya ise 8. tercihiniz olan Van’ın Tuşba ilçesindeki Alaköy Fatih Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne atandı. Haberin büyük sevinç yaşayan Çetinkaya, “Sonuçlar açıklandığında gözlerime inanamadım. Sevinçten ağladım. Hatta annem ve kardeşlerim de ağladı. Sınava giremediğimde resmen çökmüştü. Ama tekrar çalışarak iyi bir puan aldım. Şuanda çok mutluyum. Üzerimden büyük bir yük kalktı. Benim sınava giremememe sebep olanlara da hakkımı helal etmiyorum. Onlar o gün ikinci sınava girdikten sonra kimlik kontrolü yapsalardı belki de bir yıl önce atanmış olacaktım. Şuanda belki öğrencilerimle birlikte olacaktım. Vicdanen rahatlar mı bilmiyorum ama bir yılımı kaybetmeme sebep oldular. Hakkımı helal etmiyorum” dedi.