ANKARA'nın Gölbaşı İlçesi'nde, Belediye ile Atatürk Toplum ve Eğitim Merkezi tarafından çocuk yaşta evliliklerin yarattığı sorunların ele alındığı panel düzenlendi.
Zübeyde Hanım Aile Yaşam Merkezi'ndeki 'Çocuk gelinler' paneline katılan kadınlar, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sevim Dinçer Cengiz, avukat Meral Erdoğan, ilahiyatçı ve gazeteci Ayşe Sucu tarafından bilgilendirildi. Panelin moderatörlüğünü Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selmin Tufan yaptı. Prof. Dr. Sevim Dinçer panelde yaptığı konuşmada, çocuk yaşta evlenmenin nedenlerinden ve bu evliliklerin nasıl engellenebileceğinden bahsetti. Prof. Dr. Dinçer, "Küçük yaşta gelin edilen kızlarımız, kimi zaman aile baskısı, kimi zaman töre, kimi zaman da bir ticaret aracı gibi kendisinden büyük adamlarla evlendiriliyor. Bu evliliklerin sonucu ruhsal ve psikolojik hastalıkların yanı sıra ölüm vakalarıyla da karşılaşıyoruz. Bu evliliklerin önüne geçmek için toplumumuzun, özellikle de kadınlarımızın ve çocuklarımızın eğitilmesi şart" dedi.
İlahiyatçı ve gazeteci Ayşe Sucu ise İslam, kadın, evlilik ve insan haklarına değindi. Sucu, "21. Yüzyıl'da böyle şeyleri hala konuşuyor olmak akla ziyan. İslam, insan onuruna zarar veren her şeyi yasaklamıştır. Bu nasıl bir hayasızlıktır ki, insanlar küçücük yavrularını maddi çıkarlar uğruna kendilerinden büyük insanlarla evlendiriyor. Bu insan onurunu hiçe sayan davranış hiçbir örf ve töreye de sığmaz" diye konuştu.
Avukat Meral Erdoğan da çocuk evliliklerinin nelere yol açtığı ve bu evliliklerde taraflara ne gibi yaptırımlar uygulandığı konusunda bilgi verdi. Uluslararası örgütlerin, çocukları bu tür evliliklerden korumak için çalışmalar yürüttüğünü belirten Erdoğan, hükümetler tarafından bu tür evliliklerin suç olduğunun topluma yayılması ve yaptırımların daha sert olması gerektiğine dikkat çekti.

BT(AY/SS) (FOTOĞRAFLI)