AFYONKARAHİSAR Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM), okul dışı zamanlarında haftada 2 gün yazarlık konusunda eğitim alan öğrenciler, şu ana kadar şiir, masal ve hikaye türünde 10 eser çıkardı.
Aydın Doğan- BİLSEM'de üstün yetenekli öğrenciler eğitim görüyor. Eğitim- öğretim döneminin açıldığı Eylül 2013'te okullara yazı gönderilerek, üstün yetenekli öğrencilerin belirlenmesi istendi. Okul yönetiminin rehberlik servisi eşliğinde belirlediği öğrenciler, Aydın Doğan- BİLSEM'de 'tanımlama' olarak nitelendirilen 2 sınava giriyor. Bu sınavları başarıyla geçen öğrenciler, çalışma ve üretim sürecine başlıyor.
ŞİİR, FABL, HİKAYE, ROMAN
Aydın Doğan-BİLSEM Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretmeni Mehmet Yılmaz, her öğrenciyle ayrı ayrı ilgilendiklerini, yeteneklerini tespit ettiklerini söyledi. Öğrencileri yetenek ve ilgi alanlarına göre bölümlere yönlendirdiklerini kaydeden Yılmaz şöyle konuştu:
"Tanımlamadan sonra buraya gelen öğrenciler, yaklaşık 1.5- 2 yıl kadar destek eğitiminden geçiyor. Eğitimin ardından öğrenciler, bireysel yeteneklerle ilgili bir programa başlıyor. Destek eğitimi süresince öğrencilerin hangi alanda yetenekli uçuk nasıl geçer olabileceğini tespit ediyoruz. Öğrencilerin, drama, Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkçe derslerinde yazı yazabilmesi için çalışmalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz genelde şiirle başlıyor ve fabl ile devam ediyor. Biraz daha gelişince hikaye ve romana doğru geçiş başlıyor. Küçük hikayelerle başlayıp daha geniş hikayelere doğru ilerliyorlar."
YAZILANLARI DÜZENLİYORUZ
Edebiyat bölümünde öğrencilere önce şiir yazdırdıklarını aktaran Yılmaz şöyle devam etti:
"Destek eğitiminde şiir, fabl ve masal çalışması yaptırıyoruz. Onların içinden yazarlık yeteneği olanları seçiyoruz. Bunlar bireysel çalışmalara geliyor. Sonra adım adım kitap yazmaya başlıyorlar. Kimin hangi alanda yetenekli olduğunu zaman gösteriyor. Çalışmalar, genelde bireysel yeteneklerden oluşuyor. Biz onları topluyoruz, düzenlemeler yaparak öğrenci adına eserleri bastırıyoruz."
10 KİTAP BASILDI, DEVAMI GELİYOR
Merkezde şu ana kadar 10 kitap bastıklarını kaydeden Yılmaz, önümüzdeki günlerde birkaç kitabın daha basılacağına söyledi. Her geçen gün yeni yeni kitaplar çıkardıklarına işaret eden Yılmaz, "Kitapları, Okul Aile Birliği ve kendi imkanlarımızla basmaya çalışıyoruz. Destek olunursa buradan daha fazla kitap çıkacaktır. Desteklerle öğrencilerimiz geleceğin yazarları olacak. Öğrencilerimiz, yazmaya hazır. Onlar yazmanın yolunun kitap okumaktan geçtiğinin de bilincinde" dedi.
SINAVA ÇALIŞIRKEN KİTAP YAZDI
Aydın Doğan BİLSEM'deki eğitiminin ardından 'Beyazlar Kirlendi' adlı kitabı çıkan Ankara Fen Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Buse Akman, edebiyatı sevdiğini, sevgisinin karşılığını aldığını belirtti. 2 yıl eğitim aldığını kaydeden Buse Akman, şunları kaydetti:
"Edebiyatı çok seviyorum. Hayalim gelecekte kitap çıkarmaktı. Ancak bunu çok ileri yaşlarda bekliyordum. Fakat bu hayalimi burada erkenden gerçekleştirdim. Önce şiirler yazdım. Sonra roman, hikaye yazmaya başladım. Hocamın da yönlendirmesiyle her hafta ikişer saat, düzenli şekilde yazdım. Liselere Giriş Sınavı'na çalışırken de yazmaya devam ettim. Herkes çok şaşırdı. Hem sınava hazırlanıp hem yazı yazılabileceğini gösterdim. Önemli olan disiplini sağlamak. Ben bilim insanı olmak istiyorum. Fakat yazarlık asla bırakamayacağım bir şey. Benim için bir tutku."
'AMACIM, YAZARLIĞI MESLEK OLARAK GÖSTERMEK'
'Bir Gün Seni Bulacağım' ve 'Kiracılar' adlı 2 kitabı bulunan Özel Zafer Fen Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Nesibe Bilge Gündoğar ise, edebiyatla ilgili önemli bir amacı olduğunu söyledi. Fen, bilgisayar, coğrafya gibi derslerden eğitim aldığını belirten Gündoğar şunları anlattı:
"Kitap okumayı hep sevdim. 'Acaba ben de yazar olabilir miyim' diye düşünürdüm. Bir gün denemeye karar verdim, edebiyat bölümünü tercih ettim. 2 kitap çıkardım, hocalarımın desteğiyle, yaşadıklarımın etkisiyle. Şimdiye kadar elimden gelen çabayı gösterdim. Burası ruhumun dinlendiği bir yer. Amacım, bir gün 'yazarım' dediğim zaman, 'başka bir mesleğin var mı' sorusunu ortadan kaldırmak. Yazarlığı da bir meslek olarak gösterebilmek."
'MİMAR OLACAĞIM, YAZMAYI BIRAKMAYACAĞIM'
Şemsettin Karahisari Ortaokulu 6'ncı sınıf öğrencisi Aybüke Ezgü Çakmak da öğretmenlerine teşekkür etti. 'Şiir Sokağı' adlı kitabı yayımlanan Çakmak, "Buraya çok hevesli geliyordum, yazmaya da ilgim vardı. Yazmamı geliştirmek istedim. Şiirler konusunda hocalarım bana destek oldu. Yazmak ilgimi çekti, o nedenle yazmayı seçtim. Mimar ya da tiyatro sanatçısı olmak istiyorum, ama yazmayı da asla bırakmak istemiyorum" diye konuştu.
BİRÇOK ALAN VAR
Aydın Doğan- BİLSEM Müdürü Mehmet Demirhüyük ise öğrencilerin merkezde, fen bilimleri, matematik, coğrafya, tarih, edebiyat, İngilizce ve bilgisayar alanlarındaki projeye dönük çalışmalarıyla birlikte, keman, gitar piyano, resim, grafik, tasarım gibi sanat alanlarında da eğitim aldıklarını kaydetti.
YETENEKLİ ÖĞRENCİLER BİLSEM'DE
Aydın Doğan Vakfı tarafından desteklenen Aydın Doğan- BİLSEM, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün veya özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir eğitim kurumu olarak hizmet veren merkezde üstün zekâlı çocuklar, bu alanda yetiştirilmiş eğitimciler tarafından özel araç, gereç ve programlar kullanılarak eğitiliyor.