İlker AKTAŞ/ SAMSUN, () - SAMSUN'da 2010- 2011 eğitim öğretim yılında faaliyete giren Bilim ve Sanat Merkezi'nde 264 öğrenci geleceğin bilim insanı olmak için eğitim görüyor. İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, "Burada öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
Samsun Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Samsun Rotary Kulübü arasında yapılan protokolle 2005 yılında yapımına başlanan Bilim ve Sanat Merkezi, 2009-2010 eğitim öğretim yılında yapılan öğrenci seçim sürecinin ardından 2010-2011 eğitim öğretim yılında faaliyete girdi. Bilimsel yaratıcılık, zeka, yetenek ve motivasyon açısından yaşıtlarından beklenilen düzeyin üzerinde farklılık gösteren çocukların, sahip olduğu becerilerini en üst düzeyde geliştirmek için uygun ortam ve koşulları oluşturmayı amaçlayan bir eğitim kurumu olan Bilim ve Sanat Merkezi'nde 264 öğrenci, 19 öğretmenden eğitim alıyor.
Öğrencilerin yeteneklerinin ve yaratıcılıklarının erken yaşta fark edilebilmesi amacıyla kurulan Bilim ve Sanat Merkezi hakkında bilgi veren Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, "Öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. İş alanlarındaki ihtiyaca yönelik yeni düşünceler önerebilmelerini, teknik buluş ve çağdaş araçlar geliştirebilmeleri için onları eğitiyoruz" dedi.
Türkiye'de 72 Bilim ve Sanat Merkezi olduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, "Samsun'da 57'ncisi açıldı. Öğrenciler merkezimizde liseyi bitirene kadar özel eğitim alacaklar. Merkezimizde eğitim gören öğrenciler iletişim becerileri, grupla çalışma teknikleri, öğrenme yöntemleri, problem çözme teknikleri, bilimsel araştırma yöntemleri, yabancı dil ve bilgisayar alanında eğitim alacak. Ayrıca onlara sahip oldukları yeteneklerinin, akademik bilgilere dayalı olarak yaratıcılıklarını öne çıkaran ve bireysel farklılıklara cevap veren programların hazırlanıp uygulanması yoluyla fark destek vereceğiz" diye konuştu.
Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin lise son sınıfa kadar, belirlenen programı tamamladıklarını söyleyen İl Müdürü Aytekin Girgin, "Öğrenciler bu süreçte bilimsel düşünme disiplini alarak üniversite eğitimine daha hazır oluyorlar. Resmi ve özel tüm ilkokullardaki 4'üncü sınıf öğrencileri, kendi okulundaki öğretmenleri tarafından Bilim ve Sanat Merkezi'ne aday gösteriliyor. Bu öğrenciler 2 aşamalı ölçme ve değerlendirme sürecinden geçtikten sonra üstün zekalı ve yetenekli olduğu tespit edilenler kurumumuza kayıt hakkı kazanıyor. Genel zeka, resim, müzik alanlarında öğrenci seçimi yapılıyor. Bu öğrenciler liseyi bitirene kadar merkezimize devam ederler. Merkezimize gelen öğrencilere, okul başarısını ölçme gibi bir işlem uygulanmaz, sınav yapılmaz. Uygulanan eğitim programları sonunda da sertifika veriliyor" dedi.

İA(MS/SS) (FOTOĞRAFLI)