ERZURUM'da Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) üst düzey yöneticilerinin Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki dershane temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantı protesto edildi. Çok sayıda dershanecinin alkışlarla terk ettiği salonda, birkaç dershane temsilcisi ile sivil polisler kaldı.
MEB'in Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlendiği toplantıya Erzurum'un yanı sıra Kars, Iğdır, Van, Erzincan, Ağrı, Ardahan'dan yaklaşık 300 dershane temsilcisi katıldı. Dershanecilerin yakalarına siyah kurdele takarak katıldığı toplantıda konuşan MEB Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, dershane yöneticilerinin görüş ve önerilerini almak istediklerini bildirdi. Yılmaz, şunları söyledi:
"Karar verme süreci bizimle ilgili değil, bu süreç siyasidir, hükümetle ilgilidir. O ayrı bir konudur. Bizim görevimiz bu görüşlerin, önerilerin tamamını MEB'ye ulaştırmak. Sizden tek ricamız farklı görüşleri ifade edelim. Yalnızca kapanma, kapanmama konusuna takılı kalırsak bunun bir yararı olmaz. Biz de çok zor şartlarda okuduk. Ben Erzurum'da okudum. İlk görev yerim Ağrı'ydı. Yani buranın, Doğu'nun şartlarını çok iyi bliyorum. Biz anlayamazsak birbirimizi kimse anlayamaz."
Ardından söz dersanecilere verildi. Palandöken Özel Dershaneler Birliği Başkanı Birol Turgut, "Siz şimdi burada bu konuda yetkili olmadığınızı, siyasetin karar vereceğini söylüyorsunuz. Zaten bu kararın 2 Aralık itibariyle son şekliyle sunulacağını biliyoruz. Kusura bakmayın, çok afedersiniz, konu mankeni durumunda olmak istemiyoruz. Sizlere saygılarımızı sunarak toplantıdan çıkmak istiyorum" diye konuştu.
Bunun üzerine çok sayıda dershane temsilcisi alkışlarla Birol Turgut'a destek vererek toplantı salonunu terk etti. Salonda çoğu sivil polis ile birkaç dershane temsilcisi kaldı.
Dershane temsilcileri dışarı çıkarken MEB Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz "Toplantı devam edecektir. Görüşlerin açıklanmasında ne mahsur var onu anlayabilmiş değiliz. Arkadaşlar, ayaktakiler lütfen ya dışarı ya içeri" dedi.
'40 YAŞINDAKİ DERSHANE ÖĞRETMENİ HIRSIZLIK MI YAPSIN'
Toplantıyı topluca terk etmeden önce konuşan ve eylem sırasında salonda oturmaya devam eden Kars Körfez Dershanesi Müdürü Yakup Yıldırım, "Kars gibi bir yerde bankalardan kredi alan yüzlerce arkadaşımız mağdur olacaktır. 40 yaşında gelmiş bir öğretmen yıllarını oraya vermiştir. Yeniden formasyon alması çok zor olacaktır. Peki bu adam ailesini geçindirmek için ne yapsın? Hırsızlık mı yapsın? Son gelişmeler öğrenci ve öğretmenlerin moralini bozmuş, geleceğe olan kaygıları artmıştır. Oysa biz demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Bu bir demokratik haktır. Tepeden inme kapatılacak diye bir problemin yankıları da fazla olur. Çünkü çok geniş bir aile buradan ekmek yiyor" diye konuştu.