ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ), engellilerin üniversitelerde daha fazla yer almasını sağlamak ve eğitimlerine dikkat çekmek amacıyla, üniversiteye gidemeyen 50 engelli 1 günlük temsili üniversite eğitimi alarak diploma aldı.

BEÜ’de 2’ncisi düzenlenen, 'Üniversite eğitimi ve temsili mezuniyet' kapsamında engelliler, üniversitede 1 günlük eğitim aldı. Eğitime katılan 50 engelli, sabah aileleriyle üniversitenin merkez kampüsünde bir araya geldikten sonra ders alacakları sınıflara alındı. Engellilere gün boyu, 'Biyoloji bilimindeki son gelişmeler', 'İslam medeniyetinin dinamikleri', 'Çevre ve su', 'Telekomünikasyon teknolojileri', 'Obezite ve diyabet', 'Sanayileşme ve sağlık', 'Yaratıcılık', 'Sanatın insan yaşamındaki yeri', 'Türk dilinin sırları', 'Tarih, kültür ve medeniyet ilişkisi', 'İslamda aile', 'Sosyoloji' konularında eğitimler verildi.

Gün sonunda ise engelli öğrenciler için üniversitenin merkez kampüsündeki spor salonunda mezuniyet töreni düzenlendi. Törene, Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Bakımı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, öğretim görevlileri ve engelli öğrencilerin aileleri katıldı. Salona alkışlar eşliğinde giren engelliler, ilk kez cüppe giyerek mezun olmanın sevincini yaşadı. Saygı duruşuyla başlayan tören, Uzun Mehmet İlkokulu öğrencilerinin işaret diliyle okuduğu İstiklal Marşı ile devam etti.

ÇİÇEK: "TOPLUMUN ENGELLİYE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ"

Engelli öğrenciler adına konuşan Yasin Çiçek, toplumda insanların kendilerine olan bakış açısını değiştirmesini istedi. Engellilerin, kendilerine karşı olumsuz davranışları çok erken yaşta fark etmeye başladıklarını söyleyen Çiçek, "Toplumda engelliye karşı bakış açıları ve yanlış davranışlar çocukluk yaşlarda başlıyor. Oysa biz grip veya nezle değiliz ki hasta hitabına maruz kalalım. İşte bu ön yargı yüzünde birçok şeye pencere ardından baktık. Pencereden bakarak oynadık oyunlarımızı, oradan hayal ederek gittik okullarımıza. Hep kaçtılar bizden. Toplumda hem vardık, hem yoktuk. Bizlere engelli dediler. Çünkü engelleri onlar koydu. Sizden sadece azıcık farklı ve özeliz" dedi.

REKTÖR ÖZER: HEDEFİMİZ BU EĞİTİM MODÜLÜNÜ GELİŞTİRMEK

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, engelli öğrenciler konusundaki hassasiyetlerini, tüm kampüslerde fiziki ve sosyal yaşam alanlarında yaptıkları çalışmalarla yansıttıklarını söyledi. Daha sonra mezun olan engelli öğrencilere diplomaları verildi. Öğrencilerden Gözde Gül, diplomasını alırken duygulanarak gözyaşlarını tutamadı. Engelliler, mezun olmanın sevincini keplerini havaya atarak yaşadı.

GG(EE)(FOTOĞRAFLI)