EĞİTİM Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen'i suçlayarak, “Eğitim Bir-Sen, sendika olmaktan çıkmış. Sadece hükümete yakın durarak, müdür belirleme, müdür yardımcısı, şube müdürü belirleme ile sendikacılığı yürütmeye çalışıyor. Bizim üyelerimize de istifa edin sizi okul müdürü, şube müdürü, ilçe müdürü yapalım diye de propaganda yapıyorlar” iddiasında bulundu.
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde beraberindeki sendika yöneticileri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, bir süre önce öğrencisinin yumruklu saldırısı sonrasında hayatını kaybeden lise Müdür Yardımcısı Mehmet Aktaş konusuna değinerek, AK Parti hükümetini eleştirdi. Karaca, son 8-10 yıldır hükümetin ve görev yapan Milli Eğitim Bakanları’nın, açıklamalarıyla öğretmenlere yönelik itibarsızlaştırma girişimlerinde bulunduklarını öne sürdü.
Açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı’nca bir süre önce çıkartılan idareci atama genelgesi ile ilgili de değerlendirmeler de bulunan Karaca, çıkan genelge çerçevesinde 4 yılını dolduran tüm okul müdür ve yardımcılarının görevden alınması ile birlikte kabul edilemeyecek bazı durumların ortaya çıktığını söyledi. Karaca, şöyle konuştu:
“Bu yeni belirleme sürecinde mevcut müdürlerin görevden alınması ağırlıklı olarak milli Eğitim Müdürlerinin belirlediği şube müdürlerince yapılıyor. Yani 100 puanlık değerlendirmenin yüzde 60’lık kısmı Milli Eğitim Müdürlerinin yapacağı değerlendirmeye bağlı. Geriye kalan yüzde 40’lık kısım ise okuldaki öğretmenler ile öğrenci temsilcileri belirleyecek. Burada adaletsizlik var. Bunu kabul etmiyoruz. Çünkü ortada bir de sözlü mülakat var. Sözlü mülakat denince akla torpil geliyor. Biz bu uygulamayı doğru bulmuyoruz.”
ÖĞRENCİLER İMAM HATİPLERE YÖNELTİLİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselere yönelik son yaptığı düzenlemelere de tepki gösteren Karaca, öğrencilerin zorla İmam Hatip ve Meslek Liselerine yönlendirildiğini iddia etti.
Karaca, “2 gün önce ortaöğretimi düzenleyen yönetmelik çıktı. Anadolu Öğretmen Lisesi gibi birçok lise türü kapatıldı. Liselerin başlıkları daraltıldı. Ek puan avantajları ortadan kaldırıldı. Buna göre ilk etapta öğrenci 15 okul, ikinci etapta ise 6 okul seçecek. Eğer bu okullardan herhangi birine yerleştirilmezse mahallesinde bulunan en yakın liseye yerleştirilecek. 130 bin öğrenci örgün eğitimden uzaklaşmış. Bu öğrenciler ya açık lisede öğrenimlerine devam edecekler ya da tümden eğitim ortamını terk etmiş olacaklar” dedi.
EĞİTİM BİR SEN'E SUÇLAMA
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, eğitim sendikaları, öğretmenler, öğrenciler ve velilere kulak vermesi gerektiğini ve ancak onlardan gelen önerileri dikkate alarak sorunları çözebileceğini ifade eden Karaca, Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen ile ilgili de yöneltilen soru üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı. Karaca, “Eğitim Bir-Sen, sendika olmaktan çıkmış. Sadece hükümete yakın durarak, müdür belirleme, müdür yardımcısı, şube müdürü belirleme ile sendikacılığı yürütmeye çalışıyor” dedi.
Eğitim Bir-Sen’in kendi sendikalarına mensup üyelere istifa edin bize gelin şeklinde çağrıda da bulunduğunu kaydeden Karaca, “Sendikalar özgün olmalıdır. Her siyasi partiye eşit mesafede durmalıdır. Temsil ettiği emekçilerin sorunlarını çözmek için çaba harcamalıdır. Bu anlamda Eğitim Bir-Sen, sendika olmaktan çıkmış, sadece hükümete yakın durarak, müdür belirleme, müdür yardımcısı, şube müdürü, milli eğitim müdürü belirleme ile sendikacılığı yürütmeye çalışıyor. Bize de üye kaybettirmeye yönelik çalışmaları var. Bizim üyelerimize de istifa edin sizi okul müdürü, şube müdürü, ilçe müdürü yapalım diye de propaganda yapıyorlar" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI