Anayasa Mahkemesi’nin dershaneler yasasını kısmen iptal kararının yankıları sürüyor. Ancak iptal kararı, eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa dershanelerin açılması veya mevcudiyetlerini sürdürmesi anlamına gelmiyor. Kararla birlikte bir boşluk oluştuğu, eğer yasal bir düzenleme yapılmazsa dershanelerin tekrar kurulamayacağı görüşü ağırlıklı. İptal görüşmeleri sırasında da dile getirilen görüş özetle şöyle:

AYM KARARLARI GERİYE İŞLEMEZ

“İptal edilen kanun hükmü, önceki kanundaki ‘dershane’ tabirini kanunun dışına çıkardı. Yani dershaneyi eğitim sisteminin dışına attı. AYM’nin dershaneyi geri getirme gibi bir yetkisi yok. Yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde dershane diye bir şey yok zaten. İptal edilen kanunun çıkmasıyla birlikte zaten dershane kavramı sistemden çıkmıştı. AYM bunu iptal etti, ‘yanlış oldu’ dedi, ama kanun koyucu yenisini koymadığı sürece dershane yasadan çıktı, yok artık. Yok olan bir şey kurulamaz. Çünkü AYM kararları geriye işlemez. Bu durumda yeni bir düzenleme olmazsa mevcut dershaneler de 1 Eylül’den sonra kapanacak. İptal kararıyla yasa koyucuya ‘Anayasaya uygun bir yasa getir’ anlamında bir ikaz yapılmış oldu o kadar.” Edinilen bilgiye göre, bu görüş sebebiyle AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Burhan Üstün ve bir üye daha önce ret yönünde olan eğilimlerini iptal şeklinde değiştirdi.

KARAR YANLIŞ ANLAŞILDI

Anayasa Mahkemesi’nin önceki gün iverdiği iptal kararı, milyonlarca öğrenci ve binlerce dershaneyi yakından ilgilendiriyordu. Karar, önce dershanelerin yeniden açılacağı gibi algılansa da AYM’nin böyle bir yetkisi olmadığı yeni bir düzenlemeye gerek duyulduğu anlaşıldı.