İZMİR’de düzenlenen basın toplantısında, Ege Dershanecileri Paydaşları Platformu adına konuşan Hakkı Erten, kamuoyunda Dershaneler Yasası olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafındanan onanan yasayı eleştirdi. Yasada birçok eksikliğin bulunduğunu savunan Erten, daha önce verilen sözlerin tutulmadığını ve Tevhid-i Tedrisat Kanunları’na dönüldüğünü ileri sürdü.
Dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan kanunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onamasının ardından, bugün İzmir’deki Körfez Dershanesi Genel Müdürlüğü’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Ege Dershanecileri Paydaşları Platformu adına konuşan Hakkı Erten, kanunda eksiklikler olduğunu belirtti. Dershanelerin kapatılmasının ardından oluşacak boşluğu, merdiven altı dershanelerle özel ders veren kişilerin denetimden uzak bir şekilde dolduracağını anlatan Erten, şöyle konuştu:
"Dershanelerde toplam 100 bin kişi çalışıyor. Dershaneler yaklaşık olarak 400 bin kişinin ekmek kapısı. Dershaneler kapanınca bu insanlar ne yapacak. Bu kanun ilkokuldan, üniversiteye kadar yaklaşık 3 milyon öğrenciyi ilgilendiriyor. Bu kadar insanı ilgilendiren bir kanun gece yarısı meclisten geçirildi. Dershanecilerin yaptıkları milyonlarca liralık yatırımlar ne olacak? Dershalerin çevresindeki esnaf ne olacak? Bu sorular cevapsız. Bu kanunla, eğtim sisteminde Tevhid-i Tedrisat Kanunları’na dönüldü, 90 yıl geriye gidildi. Daha önce verilen sözler tutulmadı, teşvik, açık arttırmayla yapılacak. Bu, şu demek; büyük firmalar ihaleyi alacak, küçükler kaybolup gidecek. Boş kalan kontenjana devlet teşvik vermeyecek. Arsa, enerji ve vergi muafiyeti belirsiz, “Göç yolda dizilir' anlayışı söz konusu. Dershanede 6 yılını dolduran öğretmenler mülakatla alınacak, bu ne kadar sağlıklı bir yol? Bir yıllık öğretmenle 6 yıllık öğretmen arasında ne fark var? Mülakat kadrolaşma demektir. Mülakatla alım yapılırsa, mezun olup atanamayan 300 bin öğretme adayının hakkı ne olacak? O öğretmen adayları da KPSS’den istenilen puanı alsalar bile mülakata tabi tutulacaklar, bu eşitlik ilkesine aykırıdır."
AİHM’NE KADAR GİDECEKLER
Meydanlarda, bazı dershane ve okulların boykot edilmesinin istendiğini hatırlatan Erten, bu çağrıların dershanecilere yönelik şiddeti körüklediğini kaydetti. Milli eğitim müdürlüklerinde görev yapanların ve okul müdürlerinin de görevden alınacağına değinen Erten, "Teşvik almak isteyenlere yargı yolu kapatılıyor. Tevşik aldıktan sonra yargıya gidecek olanların mallarına devlet el koyabilecek. Bu yasa sektör temsilcilerini mağdur etmiyorsa, neden yargıya gitmemiz engelleniyor? Ancak biz hakkımızı yargıda arayacağız, Eğer iç hukukta bir şey elde edemezsek, hakkımızı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde arayacağız" dedi.
YGS SORULARI PAYLAŞILMAYACAK
Hafta sonu yapılacak olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) ardından soruların yayınlanmayacağına değinen Erten, "Daha önceki sınavlarda yanlış sorular uzmanlar tarafından belirleniyordu. Şimdi ise cevaplama oranı az olan sorular yanlış kabul edecek. Bu bilimsel bir yöntem değil. Bu sınavlarda 1 sorunun bile öğrencinin hayatını etkileceği göz önüne alınırsa, soruların gizli tutulması sağlıklı bir yaklaşım değil" diye konuştu.

TH(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)