ANKARA, () - KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi işbirliği ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Kütüphan-e Türkiye Projesi (KTP), Türkiye ve dünyada Türkçe konuşan 8 milyon çocuğa yönelik bir faaliyete ortak oldu.

Kütüphan-e Türkiye Projesi ile A.B.D.'nin Colorado eyaletinde bulunan bir sivil toplum kuruluşu olan 'Unite for Literacy' (Okuryazarlık için Birleşelim) adlı kurum arasındaki işbirliği kapsamında, Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden oluşan gönüllü ekibi tarafından Mart 2014'ten beri yürütülmekte olan 'Çocuklar için Türkçe-İngilizce Sesli Kitap Koleksiyonu' çalışması tamamlandı. 0-8 yaş aralığındaki çocuklara yönelik hazırlanmış ve çevrimiçi olarak ücretsiz erişilebilen kitaplar, 24 Temmuz 2014 tarihi itibariyle'http://www.uniteforliteracy.com' adresinde yer alıyor. Siteye girildiğinde sol üst köşede bulunan 'Narration' (Anlatım) butonunun üzerine tıklandığında açılan dil seçenekleri menüsünden 'Turkish' (Türkçe) seçilerek, koleksiyonun Türkçe-İngilizce düzenlenmiş kısmına ulaşılabiliniyor.

Unite for Literacy kurumunun amaçları arasında A.B.D'de yaşayan Türk çocuklarına kendi ana dillerinde kitapları okuyabilme olanağı sağlamak da olduğundan, kitapların bir kısmı yalnızca A.B.D.'deki yaşam esas alınarak hazırlanmış olup, projemiz amaçları doğrultusunda bu kitapların Türkçe'ye çevirisi sürecinde uygun olanlar Türkçe'ye ve Türkiye'deki yaşama uyarlandı. Ayrıca, Kütüphan-e Türkiye proje gönüllüleri tarafından yapılan çalışma ile Unite for Literacy koleksiyonunda İngilizce'den sonra en fazla sayıda kitabın bulunduğu dilin de artık Türkçe olduğu belirtildi.

Kütüphan-e Türkiye proje ekibi Türkiye'de veya A.B.D.'de yaşayan çocuklara değil, dünyada Türkçe konuşan 8 milyon çocuğa bu kitapları çevrimiçi ortamda ve ücretsiz olarak ulaştırdı.