TÜRKİYE'de 81 ilde yürütülecek olan 'Trafik Dedektifleri' projesinin Bursa ayağında, öğrencilere düzenlenen törenin ardından eğitim verilmeye başlandı. Trafik Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Refik Ürk, Bursa'da 20 bin öğrenciye trafik kuralları eğitimi vereceklerini söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği, Uluslararası Polis Birliği Türkiye ve Opet desteğiyle hayata geçirilen 'Trafik Dedektifleri' projesi kapsamında, Bursa’ da ilk ders zili çaldı. Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nde 100 öğrenciye verilen eğitimin açılış konuşmasını yapan Opet Yönetim Kurulu üyesi Nurten Öztürk, trafiği güvenli bir Türkiye için herkesi Trafik Dedektifleri projesine destek vermeye davet etti.
Türkiye’nin trafik kazalarında Avrupa’da ilk sırada yer alan ülke olduğunu ifade eden Öztürk, projeyi trafikten kaynaklanan sorunları çözmek, kazalardan doğacak maddi ve manevi zararları en aza indirmek amacıyla başlattıklarını vurguladı. Öztürk, proje ile 3 yaşından başlayarak geleceğin sürücü adaylarına trafik kurallarını tam anlamıyla öğreteceklerini ve sorumluluk almalarını sağlayacaklarını da kaydetti. Öztürk, öğrencilere 'Trafik Dedektifi' kimliği vereceklerini belirterek, eğitimlerde yüksek puan alan ve 17 yaşını dolduranlardan bazılarına otomobil de hediye edileceğini söyledi.
'KAZALARDA ÖLENLERİN YÜZDE 7’Sİ ÇOCUK'
Trafik Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Refik Ürk, trafik kazalarının Türkiye’nin en büyük terörü olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
"Trafik kazalarının milli ekonomiye zararı 22 milyon TL. Geçtiğimiz yıl 2 bin 386 vatandaşımız olay yerinde yaşamını yitirdi. 281 bin araç kazaya karıştı. Hayatını kaybedenlerin yüzde 7’sini ise 0 ile 14 yaş arası oluşturuyor. Türkiye’nin son 30 yılını işgal eden terörün 10 katı vatandaşımız trafik kazasında yaşamını yitirdi. Trafik kazalarını yüzde 50 azaltmak için 'Trafik Güvenliği' projesini başlattık. Bir yılda 81 ilde 500 bin çocuğa trafikte neler yapması gerektiğinin ve kuralların eğitimi vereceğiz. Geleceğin araç kullanıcısı olcak 17 milyon öğrencinin 1.5 milyonu 3 yıl içinde bu eğitimi almış olacak. Bursa’da da 10 bin çocuğumuz bu eğitimden geçecek."
Açıklamaların ardından trafik polisleri tarafından öğrencilere uyulması gereken kurallar uygulamalı olarak anlatıldı.