MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı 43 yıl önce mezun olduğu Eskişehir Anadolu Lisesi'nde katıldığı karne dağıtım töreninde öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, "Tatilde keyfinize bakın, güzelce dinlenin, güzel kitaplar okuyun, sinemaya gidin" dedi.
Bakan Nabi Avcı Eskişehir'de ilk olarak Sazova Mahallesi'nde, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kalıcı Eserler projesi kapsamında yapılacak olan 'Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi'nin temel atma törenine katıldı. Vali Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ak Parti Milletvekili Salih Koca, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ile çok sayıda kişinin katıldığı törende Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu.
PROTOKOLÜN KEYFİ YERİNDE
Törende konuşan bakan Avcı, "Bir yıl boyunca Türk Dünyası'na başkentlik yaptık ve bu sürede çok önemli faaliyetler gerçekleştirildi. Eskişehir'i bilim sanat ve kültür etkinliklerine ev sahipliği yapacak yeni bir esere kavuşturuyoruz. Az laf çok iş diyerek fazla konuşmayacağım. Kaldı ki gördüğüm kadarıyla protokolün keyfi yerinde ama gençlerimiz ve öğretmenlerimiz epeydir sıcakta bunalmış vaziyetteler. Onun için fazla konuşmayacağım" dedi.
SİSİN İÇİNDE KALDI
Bakan Avcı ve beraberindekiler daha sonra topluca dua okuyup ardından butona basarak merkezin temelini attı. Avcı, temel atımı sırasında konfetilerle birlikte atılan renkli sis dumanlarının arasında kaldı. Bakan ve berberindekiler aceleyle dumanların yanından uzaklaştı.
MEZUN OLDUĞU LİSEDEKİ KARNE TÖRENİNE KATILDI
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı daha sonra Uluönder Mahallesi'ndeki 1971 yılında mezun olduğu Eskişehir Anadolu Lisesi bahçesinde düzenlenen 2013-2014 Eğitim Öğretim yılı Sonu kapanış törenine katıldı. Avcı 43 yıl önce okuduğu sınıfta tahtaya şu anki hali ile gençlik yıllarındaki halinin karikatürünü çizip "O yıllarda saçım vardı" dedi. Eskişehir Anadolu Lisesi'nde ilk üç dereye girerek mezun olan öğrencilerine karnelerini ve diplomalarını veren bakan Avcı'ya da öğrenciler okulda öğrencilerin taktığı kravat ve rozet hediye etti. Avcı, kendi kravatını çıkarıp öğrencilerden aldığı mavi-Lacivert renkteki okul kravatını taktı. Sınıftaki en arka sıraya geçerek oturan bakan Avcı, çok heyecanlandığını söyleyerek "43 yıl sonra buraya geldim. Gerçekten çok duygulandım, çok mutlu oldum. Zaman tüneline girmiş gibi oldu. Girdiğim her birimde bir arkadaşımı görür gibi oldum. Etüt sınıfı olarak kullanılan yerde ben alt sınıfların etüt ağabeyliğini yapıyordum, yeni onları ders çalıştırıyordum" diye konuştu.
Avcı okul içerisinde, bir öğrenci tarafından yapılan 'Zaman Kapsülü'ne 20 yıl sonra açılmak üzere yazmış olduğu bir kağıdı attı. Okul bahçesindeki törende kürsüde konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Türkiye'nin dört bir köşesindeki bütün öğrencilerimize ve öğretmenlerimize iyi tatiller diliyorum. LYS sınavına girecek bütün öğrencilere de başarılar diliyorum" dedi.
BAKANIN ÖĞRENCİLERE ÖNERİSİ
Tatile giren öğrencilerden çok fazla ders çalışılmamasını isteyen bakanı Nabi Avcı şunları söyledi:
"Tatilde güzelce dinlenin. Kitaplar okuyun, sinemaya gidin, güzel müzikler dinleyin, tarihi yerleri gezin. Ama kitap okumadan duramam, bir şeyler okumam lazım derseniz Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı adlı romanı okuyun. Şiirden hoşlanıyorsanız ki hoşlanmanızı beklerim. Mutlaka bir şairiniz, romancınız, hikayeciniz olsun. Sait Faik mesela bu yaz tatilinde bütün külliyatı okunabilir. Ama dediğim gibi, siz yine de keyfinize bakın, bu tatili güzelce değerlendirin."
Bakan Avcı sol eliyle yaş kütüğüne plaket çakan okul birincisi kız öğrenciye yardım ederek, "Ben de solağım. Birlikte plaketi çakalım" dedi.
Avcı'ya Anadolu Lisesi'nin mezuniyet cübbesi giydirildi, 1971 yılındaki okul kütük defterindeki bir sayfa ile hazırlık sınıfındaki çerçeveli fotoğrafı verildi. Bakan Avcı fotoğrafını öğrencilere göstererek "O yılarda saçım vardı. Size söylemiştim" diye konuştu.
Nabi Avcı'nın etrafında toplanan öğrencilerle birlikte havaya kep fırlattı.  Avcı törenin ardından Cuma namazını Tepebaşı Camii'nde kıldı. Bakan Avcı daha sonra karayoluyla İstanbul'a hareket etti.

  FOTOĞRAFLI