EDİRNE’nin İpsala İlçesi’nde 85 üniversite öğrencisinin kaldığı ve geçen yıl 150 metre yakınında toprak kayması meydana geldiği için yer aldığı bölge Bakanlar Kurulu tarafından 'Afete Maruz Kalan Bölge' ilan edilen öğrenci yurdunun tahliyesi istendi.
Trakya Üniversitesi (TÜ) İpsala Meslek Yüksekokulu’nda (İMYO) eğitim gören 32’si kız 85 öğrencinin kaldığı 5 katlı Ata Şensoy Pansiyonu’na, İpsala Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Karagöz imzasıyla, Bakanlar Kurulu’nun bölgeyi 'Afete Maruz Kalan Bölge' ilan ettiğine dayanarak tahliye kararı tebliğ edildi. Pansiyon işletmecisi Oğuz Şenkol, geçen imiz yıl pansiyonun 150 metre ilerisinde toprak kaymasının meydana geldiğini belirterek, "Bu süreden yana biz İpsala Belediyesi’nden pansiyonu boşaltmamız yönünde tebligatlar almaktayız. Fakat tebligatı yapan kurum pansiyonda konaklamakta olan 85 öğrencinin varlığını hiçe saymakta, öğrencileri sokağa atmakla tehdit etmekte. Kendilerine devlet tarafından afet mağdurlarına sağlanan hakların hiçbiri sağlanmadan sadece boşaltmak yönüne gitmektedir. Bizim istediğimiz İpsala’nın küçük olması ve başka konaklama noktası olmamasından dolayı bu 85 öğrencinin yüzde 80’i okulunu dondurarak veya bırakarak memleketlerine dönmek zorunda kalacaklardır. Biz en azından buradan çıkacak olan öğrencilerin devlet misafirhanesinde veya bir otelde barındırılmalarını istiyoruz. Biz sorunun öğrencilere başka bir barınma olanağı sunularak çözülmesini istiyoruz" dedi.
Toprak kaymasının ardından ‘Afete Maruz Kalan Bölge’ ilan edilen yerlerdeki binaların hiçbirinde tespit yapılmadığını öne süren Şenkol,  "Biz buna istinaden 11 Kasım 2013 tarihinde İpsala Asliye Hukuk Mahkemesine müracaat ederek, inşaat mühendisi ve mimar gözetiminde resmi tespit tutanağı hazırlattık. Bu tutanakta binamızda herhangi bir kayma, toprakta bir şarj, istinat duvarlarında herhangi bir çatlak olmadığı, yani herhangi bir tehlikeye maruz kalmadığı açık bir şekilde ortaya konuldu. Hakimin, inşaat mühendisinin ve mimarın görüşleri yazılmış durumda. Belediyenin yaptığı ilk tebligattan itibaren Edirne İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Fakat 13 Kasım 2013 tarihinde mahkeme bizim boşaltmayı durdurma ile ilgili talebimizi reddetti. Bunun üzerine bir üst Edirne Bölge İdare Mahkemesi’ne gitmiş olmamıza rağmen belediye boşaltma işlemini gerçekleştirmekte oldukça kararlı. Zabıta ve emniyet güçleri ile gelerek, öğrencilerimizi gerekirse yaka-paça sokağa atacaklarını, herkesin kendi başının çaresine bakması gerektiği bize bildirilmektedir" diye konuştu.
SOKAKTA KALMAK İSTEMİYORUZ
Dış Ticaret Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Sümeyra Erdoğdu ise "“İpsala küçük bir yer. Kiralar pahalı ve bütçemizi aşıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ne kaymakam, ne de belediye başkanı bize yer göstermiyor. Tamam, çıkmasına çıkalım ama hiçbir şekilde bize el uzatmıyorlar. Biz şu an açıktayız. Hiçbir şekilde kimsenin bize yardımı dokunmuyor. Mağduruz, sıkıntılıyız. Konuyu ailelerimize tam açıklayamıyoruz. Ne ev nede yurt gösteriyorlar. Buna çözüm yolu bulunmalı. Ya okulu bırakacağız ya da donduracağız. Sokakta kalmak istemiyoruz" diye konuştu.
BAŞKAN: RİSKLİ BİNA
İpsala’da 15 ay önce bu bölgede topdrak kayması olduğunu belirten İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz da şunları söyledi:
"Toprak kaymasından sonra Afet İşleri Genel Müdürülğü’ne müracaat ettik. Afet İşleri’de burayı heyelan bölgesi ilen etti. 22 ev ile ilgili önlem alınması gerektiğini bildirdi. 22 evden pansiyonun da aralarında olduğu 3 evin riskli olduğu ve boşaltılması gerektiği raporu geldi. Kararı alan Afet İşleri Genel Müdürlüğü. Pansiyon sahibi suçluyu belediye düşünüyor. 80 öğrenci orada barınıyor,allah korusun bir heyelan olsa kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Biz Nisan ayından bu yana her türlü uyarılarımız yaptık. İpansiyon sahibi Bölge İdare Mahkemesi’ne giderek yürütmeyi durdurdu. Bizde mahkemeye Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün gönderdiği evrağı verdik ve mahkeme verdiği karrı iptal etti. Bu ne Kaymakamlık nede belediyenin bir kararıdır. Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün bir kararıdır.Bizde öğrencilerin mağdur oılmasını istemeyiz ama onların güvenilği de bizler için önemli. Biz öğrencilerimiz için her türlü yardımı yapmayı hazırız."