Yunanistan Eğitim Bakanlığı, Batı Trakya Türk azınlığının, Türkçe ve Yunanca olmak üzere, iki dilli anaokulu açılması yönündeki talebini reddetti.

Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi, Yunanistan'da zorunlu eğitim kapsamına alınan anaokulu eğitiminin, Lozan Antlaşması ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili anlaşmaların yanı sıra UNESCO tarafından da azınlık çocuklarına tanınan bir hak olduğuna dikkat çekiyor.

Yunanistan Eğitim Bakanlığı ise talebin, "çocukların eşit şartlarda eğitim alma hakkına aykırı, geçmişte kalmış pedagojik bir anlayışı temsil ettiğini" savunuyor.

Yunanistan'da, 2006 yılında çıkarılan bir yasaya göre, farklı dile ya da etnik azınlığa mensup çocuklar arasında ayrım yapılmaksızın, 5 yaşını tamamlamış bütün çocuklar anaokuluna gitmek zorunda.

İSKEÇE VE GÜMÜLCİNE’DEKİ TÜRK AZINLIK OKULLARI YETERSİZ

Yunanistan'da ayrıca, zorunlu eğitim 9 yıl olarak uygulanıyor. Türk azınlık okullarında ise bu süre altı yıllık ilkokul eğitimi ile sınırlı tutuluyor. Batı Trakya'daki Türk çocukları 6 yıllık ilköğretimin ardından İskeçe ve Gümülcine'de bulunan Türk ortaöğretim kurumlarına devam etmeye çalışıyor.

Ancak bu okulların yetersiz kalması nedeniyle, Türk çocukları, orta ve lise eğitimlerini Yunan okullarında sürdürmek zorunda kalıyor.