Şubattan beri alamadığı 7.2 milyar Euro'luk mali yardımı kreditörlerden alamazsa IMF'ye olan 1.7 milyar Euro borcunu ödeyemeyecek ve 5 gün içinde iflas edecek olan Yunanistan yine zorda.

Yunanistan hükümetinin pazartesi günü kreditörlere sunduğu öneriler kabul görmezken kreditörlerin yeni önerilerini de Yunanistan kabul etmedi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras kreditörleri suçlayarak "Ne Portekiz ne İrlanda için böyle yaptılar. Bu garip tavırlarının iki nedeni olabilir. Ya anlaşma istemiyorlar ya da Yunanistan'daki bazı çıkarlara hizmet ediyorlar" dedi.

İPLER KOPMA AŞAMASINA GELDİ

Yunanistan'ın sunduğu son önlemler ilk etapta bu ülkenin iflasa gidişini durduracak bir sonuca ulaşma yönündeki umutları beslese de yapılan teknik değerlendirme ve hesaplamalar sonucunda uluslararası kreditörlerin "iyileştirme amaçlı" ek önlemler talep etmesi ipleri yeniden kopma aşamasına getirdi. Normalde bugün Avrupa Birliği'ne katılması öngörülen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras dün Eurogroup toplantısı öncesi acil Brüksel'e çağrıldı. Benzer nitelikli önerilerin daha önceki İrlanda ve Portekiz örneklerinde bazı kurumlarca reddedilmediğine dikkat çeken Çipras, "Bu yaklaşım ya anlaşma konusunda istek olmadığına ya da özel çıkarların desteklendiğine işaret ediyor" diyerek sert tepki gösterdi. Üst düzey bir AB yetkilisi, "Biz değişiklik talep ediyoruz onlar yanaşmıyor gerçi kamuoyu önünde yapıldığında daha az etkili oluyor ama bu pazarlığın bir parçası" dedi. Çipras'ın bu açıklamasından bir süre sonra ise Brüksel'den yeni bir haber geldi. AFP'nin haberine göre, adı açıklanmayan bir Yunan hükümeti yetkilisi, kreditörlerin 'daha yüksek KDV artışı ve kamu harcaması kesintisi' öngördüğü tahmin edilen önerisinin Atina tarafından reddedilip reddedilmediği yönündeki soruya "Evet reddedildi" yanıtını verdi.

SÜREKLİ TOPLANTI

Brüksel'de toplantı üstüne toplantı yapıldı. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa merkez bankası Başkanı (ECB) Mario Darghi, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselblom'la bir araya geldi. Toplantıda ortak pozisyon oluşturulmaya çalışıldı. Daha sonra aynı ekip Çipras'ı da aralarına alarak görüşmeyi sürdürdü. Bu toplantının ana amacını ise Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanlarını bir araya getirecek toplantı öncesi "mevcut mayınları temizlemek" oluşturdu. Bir önceki Eurogroup ve Euro Bölgesi Zirvesi'ne katılan AB yetkilileri Atina'nın önerilerinin beklentilerin yüzde 90'ını karşıladığı geri kalanın da halledilmesinin kolay olduğu mesajını vermişti. Yunan Ekonomi Bakanı Yorgo Stathakis de ülkesinin yaptığı 50 öneriden 3'ü üzerinde tartışma yaşandığını söyledi.

KREDİTÖRYEL NEDEN REDDETTİ?

YUNANİSTAN Başbakanı'nın pazartesi günü sunduğu ve Avrupalı liderlerin "müzakere zemini oluşturması açısından olumlu" saydıkları 17 ayda gerçekleştirilmesi vaat edilen 7.9 milyar Euro'luk reform paketi, Avrupa Merkez Bankası (ECB), AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) kreditörlerin uzmanları tarafından incelendi. Önerilerin, devlet sektöründe ciddi tasarruf ve kesintiler yapılması yerine, ağır vergilendirilmeye dayandırıldığı tespit edildi. Zaten çok kötü durumda olan Yunan ekonomisinin ağır vergilerle kalkınma sürecine geçemeyeceği ve dolayısıyla borcunu da ödeyemeyeceğini sonucuna varıldı. Kreditörler daha az vergilendirmeyi, buna karşı devlet sektöründe daha fazla tasarrufa gidilmesini, emekliler için devlet giderlerinin kısıtlanmasını ve yiyecek-içecek sektöründeki KDV'nin yüzde 13'den yüzde 23'e çıkarılmasını istediler.

SORUN IMF'DEN ÇIKTI

Sonuca beş kala yine kriz havasının hakim olmasında IMF'in öneri paketindeki dengesizlikten duyduğu rahatsızlık etkili oldu. Yunan önerilerinin vergi odaklı olması ve bunun da zaten çok kötü durumda olan Yunan ekonomisini daha da zayıflatma riski yaratması IMF'in en önemli çekincesini oluşturuyor. IMF'in tercihi ağırlığın vergiler yerine yapısal reformlara ve bununla bağlantılı olarak kamu alanındaki kesintilere verilmesi yönünde.