Bolivya merkezli charter uçuş şirketi Lamia'ya ait İngiliz yapımı BAe 146 tipi uçak, 72 yolcusu ve 9 mürettebatıyla birlikte Bolivya'dan Kolombiya'nın Medellin Uluslararası Havalimanına gitmek üzere havalandı. Yolcular arasında Brezilya Serie A ligi ekiplerinden Chapecoense kafilesi de yer alıyordu. Futbolcular büyük bir heyecanla 1 Aralık akşamı Atletico Nacional takımı ile oynayacakları Sudamerikana Kupası finalini düşünüyordu. Saatler yerel saat ile 22.15'i gösterdiğinde tüm heyecan, hayaller bir anda yok oldu. Uçak Medellin kenti yakınlarında dağlık bir bölgeye düştü. Acı haber duyulur duyulmaz bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Olayın ardından yetkililer kötü haberi verdi; kazadan sadece 5 kişi kurtulabildi, 76 kişi ise hayatını kaybetti. Yaralı kurtulanlar arasında Chapecoense'nin kalecileri Danilo ve Jakson Follmann ile sol bek Alan Ruschel (27) hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Fakat Danilo doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

Ölen 25 futbolcu ise, tüm futbol camiasını yasa boğdu. Kazayla ilgili konuşan La Ceja kasabasının belediye başkanı, "Uçağın yakıtı bitmiş gibi duruyor" açıklamasında bulundu. Kolombiya sivil havacılık yetkilisi ise, "Uçak yaklaşırken acil durum çağrısı yaptı. Hemen iniş önceliği verdim ancak sonra irtibat kayboldu" dedi. Ekiplerin çalışmaları sürüyor.


Alan Ruschel (sağdaki) yaralı olarak kurtuldu.
FİNAL MAÇLARI VARDI
Brezilyalı ekip, 1 Aralık akşamı Atletico Nacional takımı ile oynayacakları Sudamerikana Kupası finali için Kolombiya'nın Medellin Uluslararası Havalimanına gitmek üzere yola çıkmıştı.

Kaza öncesi sosyal medyadan pilot ile 'selfie'lerini paylaşan futbolculardan geriye bu mutlu poz kaldı.




DAHA ÖNCE DE BENZER FACİALAR YAŞANDI
Sağ kalan 16 sporcu arkadaşlarını yedi!

Feci kaza, futbol dünyasında yaşanan diğer trajik olayları hatırlattı. Türk futbolu da bu acıyı yaşamıştı.
- Futbol dünyasında ilk uçak kazası 4 Mayıs 1949 yılında yaşandı. Torino kafilesinin bulunduğu uçak Superga tepesine kurulu bazilikaya çakıldı. Uçaktaki 18'i takım oyuncusu olmak üzere, kulüp yöneticileri ve gazetecilerden oluşan 31 kişi hayatını kaybetti.
- 5 Şubat 1958'de Yugoslavya'dan Manchester United takımını taşıyan uçak boş bir eve çarparak yere çakıldı. Kazada 8 futbolcu öldü.
- 16 Temmuz 1960'da Danimarka Milli Futbol Takımı futbolcularını taşıyan uçak Öresund Boğazında düştü. 8 futbolcu hayatını kaybetti.
- 3 Nisan 1961'de Şilili futbol takımı CD Green Cross'un 8 futbolcusu ile teknik ekibinden iki kişiyi taşıyan uçak, And Dağları'nın üzerindeyken düştü. Kazada tüm ekiple beraber 24 kişi öldü.
- 13 Ekim1972 günü, Uruguay'ın Old Christians isimli rugby takımını taşıyan uçak, dağa çarparak kar yığınına saplandı. 45 yolcudan 16 kişi geriye kaldı. 72 gün boyunca soğuk hava ve açlıkla mücadele eden sporcular, ölen arkadaşlarının etlerini yiyerek hayatta kaldı.
- 11 Ağustos 1979'da Özbekistan ekiplerinden Pahtakor Taşkent takımının futbolcularını taşıyan uçak başka bir uçakla çarpıştı. Kazada 14'ü futbolcu olmak üzere iki uçakta bulunan 178 kişinin tamamı öldü.
-  8 Aralık 1987'de Peru temsilcisi Alianza Lima'nın kafilesini taşıyan uçak, Pasifik Okyanusu'na düştü. Futbolcular, teknik ekip, yöneticiler ve taraftarların bulunduğu 43 kişi hayatını kaybetti.
- Tarih 20 Ocak 1989'du. Malatyaspor deplasmanına giden Samsunspor kafilesini taşıyan otobüs, bir kamyona çarptı. Kazada futbolcular Muzaffer Badalıoğlu, Mete Adanır, Zoran Tomic, teknik direktör Nuri Asan ve otobüs şoförü Asım Özkan hayatını kaybetti, birçok kişi de yaralandı. Hayatlarını kaybedenler, Türk futbol tarihine geçti. 
- 27 Nisan 1993'de Zambiya millî takım oyuncularını taşıyan uçak Gabon'un Atlantik Okyanusu açıklarında denize çakıldı. 18'i Zambiya millî takımı oyuncusu olmak üzere içlerinde yolcuların da bulunduğu toplam 30 kişi kayboldu.
- 7 Eylül 2002 tarihinde Sakaryaspor kafilesi, otobüs kazası geçirdi. Kazada 5 kişi öldü.