Yeni Yüzyıl’a konuşan Irak Türkmen Cephesi yönetim kurulu üyesi ve Erbil Milletvekili Aydın Maruf, “Bir Türkmen olarak Musul’un Türkiye’nin 82. ili olmasını istediğini” söyledi. Maruf, Başika krizinin arkasında İran destekli mezhepçi yaklaşımın olduğunu vurguladı.

Çocuklar İbadi’yi tanımaz

Maruf Türk askerinin Musul’a gitmesini, Bağdat’ın bilgisi ve isteği dahilinde, eğitim amaçlı atılmış bir adım olarak nitelendirirken bazı grupların bunu farklı yönlere çekmeye çalıştıklarını söyleyerek İran-Rusya etkisine dikkat çekti. “İtalya Musul barajını korumak için 500 asker gönderdi, ABD 1000 asker gönderdi, Almanya da gönderdi. Bağdat’ın bunlara neden çıtı çıkmıyor?” diye soran Maruf, krizin kaynağında mezhepçi yaklaşımın yattığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Rusya, İran, Suriye ve Irak, dörtlü ittifak kurup beni de davet ettiler ama kabul etmedim. Musul’daki Türk askeri varlığı bu süreçten sonra sorun haline geldi” şeklindeki sözlerini hatırlattığımız Maruf bunun mümkün olduğunu belirterek özellikle İran’ın bölgedeki etkisini şu sözlerle anlattı: “Irak’ta bir çocuğu yolda durdurup ‘Haydar İbadi (Irak Başbakanı) kimdir?’ diye sorsanız tanımaz, ama Kasım Süleymani (İran’ın Ortadoğu’dan sorumlu ‘genel’ komutanı) kimdir deseniz hepsi tanır.”

Musul’a İran engel oluyor

Büyük Musul operasyonunun neden bir türlü başlatılamadığı konusunu da Maruf bölgedeki söz konusu İran-Rusya etkisiyle açıkladı. “Irak ordusu güçsüz olduğu için operasyona hazır değil” tezinin yanıltma amaçlı olduğunu belirten Maruf, “Sadece küçük bir Şii köyünü kurtarmak için hızlı bir şekilde operasyon düzenleyebiliyorlar ancak sıra IŞİD’in elindeki Musul’a gelince ‘Benim mezhebimden değil’ yaklaşımı devreye giriyor. Musul üzerinden mezhep çatışmasının devamlılığı işlerine geliyor” dedi. 

Altına imzamı atarım 

Musul’un 1900’lerin başından bu yana statüsü en çok tartışılan bölgelerden biri olduğunu hatta Başika krizinden sonra Türkiye’de “Musul Türkiye’nin 82. ili olsun mu?” şeklinde anketler düzenlediğini hatırlattığımız Maruf şunları söyledi: “Irak Türkmen Cephesi adına değil ama bir Türkmen olarak kendi adıma söyleyecek olursam böyle bir anketin altına imzamı atarım. Musul’un Türk ili olmasını isterim.”

PYD’nin önünü Rusya açıyor

IŞİD’in elindeki Musul ve Telafer’deki durumdan en çok Türkmenlerin zarar gördüğünü belirten Irak Türkmen Cephesi liderlerinden Aydın Maruf “Irak’taki en büyük mazlumlar Türkmenlerdir. Çünkü toprak kaybediyoruz” dedi. “Bayırbucak Türkmen bölgesindeki Rus hava saldırıları PYD’nin önünü açma amaçlıdır” diyen Maruf “Rusya neden Rakka’ya gidip IŞİD’i vurmuyor? Bunun yerine Türkmenleri vuruyor. Rusya Bayırbucak Türkmenleri üzerinden Türkiye’ye siyasi mesaj veriyor” dedi. “Rusya’nın Bayırbucak zulmü devam ediyor. Ancak dünya bunu görmek istemiyor” diyen Maruf Irak’ta mezhep ve etnik köken ayrımı yapmadan bütün gruplara insani yardım yapan dünyadaki tek ülkenin Türkiye olduğunu da belirterek “Türkmenler Türkiye ile gurur duyuyor” ifadesini kullandı.

Barzani-Ankara trafiği ‘tamamen duygusal

Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Ankara’ya düzenlediği ziyaretten kısa bir süre sonra bu kez Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani İstanbul’a gelerek Cumhurbaşkanı’yla görüştü. Erbil’in ciddi bir ekonomik krizle burun buruna olduğu düşünüldüğünde bu trafiğin ardındaki başlıca nedenin “ekonomi” olup olmadığını sorduğumuz Erbil Milletvekili Aydın Maruf, şu yanıtı verdi: “Gerçekten büyük bir mali kriz var. Bizler de iki aydır maaşlarımızı alamıyoruz. Geçen dönem de Türkiye Kuzey Irak’a 1 milyar dolar borç verdi. Bu bir güven meselesidir. Erbil Bağdat’tan borç istemiyor ama Ankara’dan istiyor. Bunu bütün dünya görsün. Erbil sıkıntısı olduğu zaman Bağdat’a değil Ankara’ya gidiyor. Bir ay içinde iki Kuzey Irak liderinin Ankara’ya gelmesi bu anlamda çok önemli.