Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ziyaretinin ardından Ankara Büyükelçisi Süheyl Mahmud, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Pakistan ilişkilerinin ve halklar arasındaki kardeşliğin köklü bir geçmişi olduğunu söyleyen Mahmud, ilişkilerin din, kültür, dil ve tarih gibi ortak paydalar temeline dayandığını belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı anlayış, güven, destek ve samimiyete dayandığını dile getiren Mahmud, Türkiye ile Pakistan'ın "benzersiz" ilişkilere sahip olduğunu ifade etti.

İki ülkenin birbirine Kıbrıs ve Keşmir gibi meselelerde verdiği karşılıklı desteğin, siyasi ilişkilerin ve dayanışmanın güçlendirilmesindeki kritik rolünü vurgulayan Mahmud, ekonomi, enerji, savunma, eğitim ve kültür gibi çeşitli alanlardaki işbirliğinin sürdürüldüğünü söyledi.

Türkiye ile Pakistan'ın yaklaşık 600 milyon dolar olan ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması, karşılıklı yatırımların artırılması konularında görüş birliği içinde olunduğunu kaydeden Mahmud, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların da devam ettiğini anlattı:

Mahmud, "İki ülke liderleri, ticaret hacminin istenen seviyede olmadığının bilincinde. Türkiye ile Pakistan'ın 270 milyonun üzerinde nüfusu ve dolayısıyla pazarı var. İstek, karşılıklı ticaretin en iyi seviyeye çıkarılması yönünde. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da ziyareti sırasında ticaret hacminin en kısa sürede en azından 1 milyar dolara çıkarılması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda çalışmalar sürüyor. Ayrıca iki ülke STA müzakerelerinin 2016 yılı içinde tamamlanması gerektiği konusunda hemfikir, zaten ortak bildiride de yer aldı bu."

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 2017'de Pakistan'da açacağı şubenin de ekonomik ilişkilere katkı sağlayacağını dile getiren Mahmud, ayrıca 46 milyar doların üzerinde değeri olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru projesinin yatırımcılar için yeni fırsatlar sunabileceğini bildirdi.

"Türkiye'nin ŞİÖ Enerji Kulübü Başkanlığı değerli"

Pakistan'ın "barış, güvenlik ve ekonomik uyum temellerine dayanan" Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) 2017 yılı içinde tam üye olmasının beklendiğini hatırlatan Mahmud, Türkiye'nin ŞİÖ Enerji Kulübü'nün 2017 Dönem Başkanı olmasıyla ilgili, "Bu özgün bir farklılık. Daha önce sadece tam üyeler arasından biri başkan oluyordu. Diyalog partneri ve bölgenin çok önemli bir ülkesi olan Türkiye'nin başkanlıkla etkinliğe katılımı, denklemde değerli bir yere sahip." değerlendirmesinde bulundu.

Pakistan'ın resmi dili Urduca ile Türkçe arasında 5 bini aşkın benzer kelime bulunduğunun altını çizen Mahmud, ülkede Türkçe eğitiminin yaygınlaştırılması ve Türk kültürünün tanıtımı için Lahor ve Karaçi kentlerinde gelecek yıl açılacak Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) iki şubesinin de kültürel işbirliğinde çok önemli bir rol oynayacağına işaret etti.

Pakistan milli şairi Muhammed İkbal, Mevlana ve İstiklal Marşı'nı yazan şair Mehmet Akif Ersoy gibi isimlerin, iki ülkenin kültürel ortaklığına katkıda bulunduğunun vurgulayan Mahmud, bu kültürel ortaklığın bir göstergesi olarak Türkiye'de okuyan Pakistanlı öğrenci sayısının gün geçtikçe arttığını ve bu öğrencilerin lisans, yüksek lisans ve doktora yaptıklarını anlattı.

Mahmud, Türkiye'de de Ankara, İstanbul ve Selçuk üniversitelerinde Urdu Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı bulunduğunu ve bu bölümlerde çok sayıda Türk öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Türkiye ile Pakistan'ın 2017'de diplomatik ilişkilerinin 70. yıldönümünü kutlayacağını belirten Mahmud, bunun iki ülke işbirliğine katkı sağlamasını temenni etti.

Pakistan'daki FETÖ üyelerinin ülkeyi terk etme süreci

Pakistan'ın ülkede, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı kişilere yaptığı "ülkeyi terk edin" çağrısına da değinen Mahmud, "Herkesin bildiği gibi Pakistan 15 Temmuz'daki darbe girişimini kınayan ilk ülkeler arasında. Liderlerimiz ve hükümetimiz, Türkiye'nin demokratik kurumları, Cumhurbaşkanı ve seçilmiş hükümetine tam destek ve dayanışmalarını gösterdiler." dedi.

Mahmud, "Pakistan halkı, hükümeti ve liderleri yasa dışı darbe girişiminin kesin bir şekilde bozguna uğratılmasından ve Türkiye'de demokrasinin başarılı olmasından hem rahatladılar hem de çok mutlu oldular." şeklinde konuştu.

Pakistan'da FETÖ ile bağlantılı kişi ve organizasyonlarla mücadele konusunda Türkiye ile çok yakın çalışma yürüttüklerini anlatan Mahmud, "Pakistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın Türk yetkililere vurguladığı gibi, Türkiye'nin düşmanları Pakistan'ın düşmanlarıdır, Türkiye'nin dostları Pakistan'ın dostlarıdır. Süreç devam ediyor." ifadelerini kullandı.
'Türkiye'nin düşmanları Pakistan'ın düşmanlarıdır'