Fransa Ulusal Meclisi'ne 1915 yılında Osmanlılar tarafından Süryanilere yapıldığı iddia edilen 'soykırımın' tanınması için yasa tasarısı verildi. Ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Valerie Boyer'in tasarıyı Wikipedia'dan birebir kopyaladığının ortaya çıkması üzerine kendisi medyada alay konusu oldu.

ERMENİ SOYKIRIMI YASA TASARISINIDA HAZIRLAMIŞTI

Fransa Meclisi'ne sunulan yasa teklifini, Ermeni soykırımı iddialarını inkar edenlerin cezalandırılması öngören yasa tasarısının mimarı Boyer hazırladı. Türkiye karşıtı milletvekilinin meclise sunduğu yasa teklifini Wikipedia'dan kopyaladığının ortaya çıkması ise skandala yol açtı.

TWİTTER LİNKLERİ BİLE KALDIRMAYI UNUTTU

Boyer'in hazırladığı yasa tasarısı, 11 Mart'ta UMP'den 15 milletvekilin imzasıyla meclise sunuldu. Boyerin, hazırladığı yasa tasarında Süryani soykırımı olarak verdiği bilgileri birebir Wikipedia'dan kopyaladığı ortaya çıktı. Boyer'in meclise sunduğu tasarıda, Twitter'da verilen linkleri dahi kaldırmadığı belirlendi.

MEDYA GENİŞ YER AYIRDI

Yasa tasarısının meclisin internet sitesinde yayınlanmasından sonra Fransız medyası skandala geniş yer ayırırken, ''Boyer yasa hazırlamak için Wikipedia'dan 'kopyala-yapıştır' yaptı'' başlığı kullanıldı.

"WİKİPEDİA'DAN AŞIRDI"

Skandalı ortaya çıkaran Avrupa Ekoloji ve Yeşiller partisi milletvekilleri asistanı Pierre Januel da Twitter'dan "Milletvekili Valerie Boyer, hazırladığı yasayı linklerini dahi kaldırmadan Wikipedia'dan aşırdı.'' ifadelerini paylaştı.

LE MONDE İĞNELEDİ

Tepki çeken skandal metinde yer alan Wikipedia linkleri ise daha sonra ulusal meclisin sitesinde kaldırıldı. Le Monde gazetesinde yer alan haberde ise Valerie Boyer şu ifadelerle iğnelendi: "Kopyala-yapıştır büyük bir sanattır; ancak nasıl yapılacağını uyanıkça ve büyük bir beceriyle uygulamak gerekir.''

SÜRYANİ SOYKIRIMI'NI ANMA GÜNÜ İSTEDİ

Valerie Boyer, Wikipedia bilgileriyle hazırladığı yasa tasarısında Fransa'nın Birinci Dünya Savaşı'nda meydana geldiğini iddia ettiği 'Süryani soykırımı'nı tanımasını istedi. Boyer ayrıca, Fransa'dan 24 Nisanı, 'Süryani soykırımı' mağdurlarını anma günü ilan etmesini istedi.

ERMENİ SOYKIRIMI YASASI'NI ANAYASA KONSEYİ İPTAL ETMİŞTİ

Daha önce Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan ve Ermeni soykırım iddialarını kabul etmeyenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı, Fransa Ulusal Meclisi ve Senato'da kabul edilmiş, Fransa Anayasa Konseyi ise anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yasayı iptal etmişti.