Türkiye ve Rusya, son 15 yılda stratejik ortak olma yolunda ilerlerken, 24 Kasım’da Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi iki ülke ilişkilerini gerdi. Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşin, olayla ilgili Star’a çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ve Rusya’ya karşı büyük bir oyun oynandığını ifade eden Caşin, olayın diplomatik yollarla çözülmesinin önemine değindi. Olayla ilgili bir soruşturma komisyonu kurulabileceğini dile getiren Caşin, “Türk, Rus, bağımsız bir gözlemci devlet ve konunun uluslararası hava uzmanları bir araya gelir. Herkes elindeki belgeyi sunar, haklı ortaya çıkar. Ya da mahkemeye gidilir. Bunlara da gerek olmadan, diplomasiyle de sorun çözülebilir” diye konuştu.


FIRSAT KAÇMASIN

Rusya Devlet Başkanı Putin’in ağır ithamlarda bulunduğunu ancak diplomasi yolunu açık tuttuğunu dile getiren Caşin, “Fransa’daki İklim Kongresi’nde Türk ve Rus tarafları liderler ya da dışişleri bakanları görüşülebilir. Eğer bir araya gelinmezse, bu fırsat kaçarsa dünyada belki 100 sene sürecek bir çatışma dönemi başlar” ifadesini kullandı. Gerginliğin düşürülmesi gerektiğini dile getiren Caşin, Rusların misilleme yapması durumunda olayın çok büyüyeceğini ve savaş çıkacağını söyledi.

İKİ ÜLKE KAYBEDER

Olası bir savaşta Türkiye’nin boğazları kapatabileceğini vurgulayan Caşin, şöyle devam etti: Akdeniz ve Karadeniz’deki tüm Rus gemilerini batırır. Rusya, nükleer enerji üreten bir devlet ama Türkiye’de nükleer silahlara sahip bir NATO üyesi. Böyle bir çatışma, konvansiyonel değil nükleer savaşa dönüşür. Rusya içinde 11 milyon Türk, Müslüman yaşıyor. Böyle bir çatışmadan Türkiye de Rusya da kaybeder, bu oyunu planlayanlar kazanır. Bu ABD, İsrail, Almanya ve Çin’in işine yarar. Birileri bunu iki ülkeye de anlatmalı.”

KRİZİN KAZANANI ÇİN

Caşin şöyle konuştu: “Karl Marks’ın bir sözü vardır: Türkler ve Ruslar birleşirse bütün Avrupa için büyük felaket olur. 100 yıl önce söylenmiş olan bu söz bugünde geçerli. Türkiye ve Rusya, son yıllarda yakınlaşan iki devletken şimdi savaşın eşiğinde. Çin’in durumuna bakalım, her krizden en karlı onlar çıktı. Ukrayna ve Belerus’ta kiraladıkları tarım alanı, Belçika kadar. Ruslarla 400 milyar dolarlık gaz ve ticaret anlaşması yaptılar. Rusya’dan satın aldığı S400 füze ve MİG29 uçaklarını taklit etti ve şimdi bu teknolojiye de sahip. Aynı zamanda İran ile de en fazla ticaret yapan ülke. Çin, şimdi tarihinde ilk defa Akdeniz’de askeri tatbikat yapacak. Batı bunu okuyamıyor.”

HEDEF TÜRKİYE

Türkiye’nin başından beri Suriye’de oyunun dışında tutulmaya çalışıldığına dikkati çeken Caşin, “Suriye’de PYD üzerinden Akdeniz’e açılan bir Kürt devleti kurulmak isteniyor. Türkiye, ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiki ve NATO’daki en önemli gücü. Türkiye olmadan, Ortadoğu sadece İsrail ile yönetilemez ve haritalar çizilemez. Türkiye, Arap baharında örnek ülke gösterilirken şimdi haksız bir şekilde uluslararası teröre dahil olduğu imajı çizilmeye çalışılıyor. Ancak Türk devletinin yedek planları, bu oyunları görecek bilim adamları, askeri, bürokratı ve yöneticileri vardır” dedi.

BM SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Prof. Dr. Caşin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nasıl ki Rusya, toprakları dışındaki 26 milyonluk Rus nüfusu korumak için gerektiğinde başka ülkelere askeri müdahalede bulunuyor, Suriye’deki Türkmenler de sınır dışı kalmış Türklerdir ve Türkiye onları korumakla yükümlüdür. Devletler güvenlik hatlarını kendi sınırları olarak görmez. Halep, Kerkük, Tebriz, Bakü hattı, Türkiye’nin güvenlik hattıdır. Bu güvenlik sınırlarını kuvvet yoluyla bozarsanız, Türkiye buna müsaade etmeyecektir. Ayrıca BM sistemi, Ortadoğu’da çökmüştür.”

ABD DİK DURMADI

Rusya’nın ABD ve Kanada hava sahasını 170 kez ihlal ettiğini ancak Rus uçağının düşürülmediğini vurgulayan Caşin, şunları kaydetti: “ABD Dişişleri Bakanı, ‘Suriye’de Rus uçağı düşürülebilir’ dedikten sonra Türkiye tarafından Rus uçağı düşürüldü. Ama Pentagon uçak düşürüldükten sonra ‘Bu Rusya ve Türkiye arasındaki sorundur’ dedi. ABD, Fransız, İsrail uçakları ile Ruslar çarpışmıyor da neden Türk uçakları ile karşılaşıyor? Rus uçağının ülke milliyetini tanımlayan IFF kodunu Türkiye’nin bilmesi gerekiyordu. Radarınız bu IFF kodunu tanımlamıyorsa, bu bir düşman uçağıdır. ABD, bu kodları verir veya vermez ama Ruslar bunu Türkiye’ye de vermeliydi. Putin’i aldatan da Türkiye değil. Berlin’de 24 Şubat 2015’te Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya bir araya geldi. Ertesi gün ihtilal yaptılar. ABD gemileri Karadeniz’den ayrıldı ve Ruslar da Kırım’ı işgal etti.”