Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Demokrat Parti'den başkan aday adayı Clinton, 10 Türk'ün şehit edildiği İsrail'in Mavi Marmara saldırısında İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi için yıllarını harcadığını söyledi.

ABD'nin bir önceki Dışişleri Bakanı ve 2016 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin iddialı aday adaylarından Hillary Clinton, Brookings Institution isimli düşünce kuruluşundaki konuşmasından sonra ABD'nin, İsrail ve Arap devletleri arasında arabuluculuk yapıp yapmayacağına ilişkin bir bir soruya cevap verirken, "İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi için yıllarımı harcadım" ifadelerini kullandı.

"Biliyorsunuz köprüler yıkılmıştı"

Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulmasıyla "sadece iş ilişkileri değil, gerçek bir köprünün yitirildiğini" söyleyen Clinton, "Biliyorsunuz, kelimenin tam manasıyla, İsraillilerin Türklerden filo konusunda özür dilemelerini sağlamak için yıllar harcadım" dedi.

ABD eski Dışişleri Bakanı Clinton, Henry Kissinger gibi stratejistlerle konuşup, İsrail'i mümkün olduğunca kısa bir süre içinde Türklerden özür dilemeleri gerektiğine ikna etmek için kendisine stratejik bir argüman sunmaları konusunda onlardan yardım istediğini de ifade etti.

İsrail 2013'te özür diledi

ABD Başbakanı Barack Obama'yı ağırlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2010 yılında 10 Türk'ün şehit edildiği Mavi Marmara saldırısı nedeniyle o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'a 'özür' mesajını iletmişti. Netanyahu-Erdoğan görüşmesi ilk olarak Beyaz Saray tarafından duyrulmuştu.