Türkiye, Suriye’de aynı Körfez Savaşı sırasında Kuzey Irak’ta olduğu gibi bir uçuşa yasak/tampon bölge oluşturularak Suriyeli sığınmacılar için güvenli bir alan yaratılmasını defalarca masaya getirmiş olmasına rağmen ABD başta olmak üzere koalisyon ülkeleri buna yanaşmamıştı.

Rusya’nın 50’den fazla savaş uçağıyla Suriye’de operasyonlara başlaması ve Lazkiye kentini askeri üs edinmesinin ardından tüm dengeler değişti. Bu üsse iki hava savunma sistemi yerleştirildi. DAEŞ ve diğer muhalif grupların hava gücünün olmaması, Esed’ın ise zaten Rusya’nın müttefiki olması nedeniyle bu hava savunma sistemleri tek bir anlama geliyor. 
 
'AMAÇ DAEŞ DEĞİL'
 
Rusya, bu bölgede koalisyon uçaklarının uçmasına izin vermeyecek. NATO komutanı Orgeneral Philip Breedlove, ''Ruslar burada defakto bir uçuşa yasak bölgeoluşturdu. Buraya getirdikleri hava savunma sistemleri çok gelişmiş özelliklere sahip. Bunlar tabi ki DAEŞ'e karşı değil başka bir şeye karşı buraya getirildi'' dedi.

Pentagon da Rusya ve ABD'nin Suriye hava sahasında birbiriyle çatışma yaratacak uçuşlara imza atmamak için görüşmeye başladığını duyurdu. Bu da ABD medyası tarafından Rusya’nın uçuşa yasak bölgesinin ABD tarafından da tanındığı olarak algılandı.