ABD'de çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamı Ahmet Yıldız, ABD Başkanı Barack Obama tarafından Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü'yle onurlandırıldı. Ahmet Yıldız, prestijli ödülünü Obama'nın elinden almaya hazırlanıyor.

ABD'nin California Üniversitesi'nde (UCLA) Fizik ve Moleküler Biyoloji bölümlerinde yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Yıldız, kariyerinde önemli bir başarıya imza attı. Obama tarafından Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü'ne layık görülen Yıldız, duygularını AA ile paylaştı.
Y
ıldız, ödülün ABD'de bulunan genç bilim adamları ve mühendisler için çok büyük önem taşıdığını belirterek, "Bir Türkiye vatandaşı olarak, Başkan Obama tarafından böyle bir ödüle layık görülmek gerçekten gurur verici. Layık görülen ödül burada genç bilim adamları ve mühendisler için en prestijli ödül olarak kabul ediliyor. Ayrıca Amerika'da kariyerine devam eden genç Türk bilim insanlarını ve yurtdışında eğitimine devam etmeyi düşünen genç araştırmacılarımızı da teşvik ettiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Yıldız, bu ödülün kendisi kadar Türkiye adına da onur verici olduğunu ifade etti.
- Obama ile tanışacağını e-posta ile öğrendi -
Yıldız'ın ödülünden haberdar olması da ilginç. Haberin kendisine elektronik posta yoluyla bildirildiğini dile getiren Yıldız, şaşırıp şaşırmadığını anlatırken, "Ödülün sürpriz olduğunu söylemek bilmiyorum ne kadar doğru" dedi. Yıldız, önceden çalışmalarıyla ilgili bazı bilgilerin zaten toplandığını, dolayısıyla böyle bir ödülün gelebileceğini tahmin ettiklerini aktardı. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ödülle onurlandırılırken sadece tek çalışmamız değerlendirilmedi. Bugüne kadar birçok başarılı çalışmalara imza attık. Floresan parçacıklarla bir nanometre rezolüsyon elde etmemiz, hücre biyolojisinde önemli fonksiyonları yerine getiren motor proteinlerin nasıl hareket ettiklerini öğrenmemizi sağlayacak teknik, en çok dikkat çeken çalışmalarımızdan oldu."
Yıldız, ödülü ocak ayında Beyaz Saray'da düzenlenecek törenle Başkan Obama'nın elinden alacaklarını belirtti.
- Türkiye'nin onurlandıran yüzü -
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nden 2001 yılında mezun olduktan sonra çalışmalarına ABD'de devam eden Ahmet Yıldız, Illinois Üniversitesi'nde "Bir Nanometre Doğrulukta Işıma Okuması" metodunu geliştirdi ve proteinlerin nasıl hareket ettiklerini bilim tarihinde ilk defa deneysel olarak ispatladı. Feynman Nanoteknoloji ödülü ve Gregory Weber Uluslararası ödüllerine layık görülen Yıldız, çalışmalarıyla dünyanın en prestijli bilim dergilerinden "Science"a kapak oldu.

California Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Yıldız, 2005'te Genç Bilim Adamı ödülünün yanında 25 bin dolar para ödülü ve Science dergisinde özel bir yorum yazısı yazma imkanını da elde etti. Yıldız, bu ödülü alan ilk Türk bilim adamı olarak tarihe geçti.

Ayrıca Federal Bilim Kurulu Kariyer ödülü, Ellison Tıp Kurumu Genç Bilim Adamı ödüllerine de layık görülen Yıldız, 2008 yılından California Üniversitesi'nde kendi araştırma laboratuvarını kurdu.

Yıldız, tüm insanlığı ilgilendirecek nitelikte olan körlük, sağırlık, felç, Alzheimer ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde temel bilgi olan insan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğü üzerine çalışmalar yapıyor.