Komandolar, IŞİD işgaliyle Tel Afer’den kaçan Türkmenleri eğitecek. Mehmetçiğin donatacağı binlerce Türkmen, memleketlerini terör örgütünün elinden kurtaracak. IŞİD işgali öncesi Tel Afer’de 410 bin Türkmen yaşıyordu.

Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki en önemli kentlerden Musul'un yakınına önceki gece bir tabur asker sevk etti. IŞİD terör örgütünün işgali altındaki Musul'a 12 kilometre uzaklıktaki Başika bölgesinde konuşlanan Türk askerine çok sayıda tank ve zırhlı araçlar da eşlik etti.

ASIL AMAÇ: TEL AFER

Irak'taki peşmerge güçlerine bir yılı aşkın süredir yoğun eğitimler veren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ta yeni bir üs kurması, bazı çevrelerde yığınla soru işaretine neden oldu. Mehmetçiğin Kuzey Irak'ta yıllardır zaten bulunan askeri üslerine yenisini neden eklediği sorusunun cevabını Yeni Şafak araştırdı. Alınan bilgiye göre Türk subayları Musul'un dibine, 'Tel Afer operasyonu' için yerleşti.

MUSUL'DAN ÖNCEKİ DURAK

Musul'u IŞİD'den kurtaracak en önemli operasyonun hazırlıkları sürerken Türkiye, öncelikle IŞİD işgaliyle Tel Afer'den uzaklaştırılan Türkmenleri eğitmeye karar verdi.

Başika'da kurulacak eğitim üssünü 2017 yılının haziran ayına kadar kullanacak Mehmetçik, memleketlerini IŞİD'den geri almak isteyen Türkmenleri sıkı bir silahlı eğitime tabi tutacak. İki hafta önce IŞİD'in Suriye'ye geçişlerde kullandığı en kritik üs konumundaki Sincar'ın, TSK'nın silahlı eğitiminden geçen 2 bin 500 peşmergenin öncülüğünde geri alınmış olması bölgedeki Türkmenler için büyük moral kaynağı oldu.

Zira, Musul'un işgal edildiği günün ertesinde IŞİD, 410 bin Türkmenin yaşadığı Tel Afer kasabasına girmiş ve ilçedeki Şii Türkmenleri katliamdan geçirmişti. Şimdi Türkiye hem Şii hem de Sünni Türkmenlerden oluşan ve Tel Afer operasyonunda kol kola mücadele edecek Türkmenleri Başika kampında eğitip donatacak.

Şİİ DE VAR SÜNNİ DE

IŞİD, Tel Afer kasabasına girdiğinde 210 Türkmen'i hunharca katletmiş ve görüntülerini sosyal medyadan paylaşmıştı. Türkiye, Tel Afer'in IŞİD kontrolüne geçmesiyle birlikte İran'ın Şii Türkmenlerden oluşan Aşti Şahabi isimli grupları içine almasından oldukça rahatsız olmuştu.

Ankara, İran'ın bu girişimine 'Türkmenler arasında mezhepçilik ve ayrışmaya yolaçacağı' gerekçesiyle sıcak bakmamıştı. Ankara tıpkı Yezidilerde olduğu gibi Türkmenlerin de kendi ana yurtlarına geri dönmelerine olanak sağlayacak silahlı Türkmen grupların eğitimine destek verecek. Ankara, 2 bin 100 Türkmen'in mayıs ayına kadar Tel Afer operasyonu için hazırlanabileceğini öngörüyor.