Cumhuriyetçi Parti'nin muhtemel başkan adayı iş adamı Donald Trump, ABD hükümetinin Irak'a gönderdiği paraların bir bölümünün ülkedeki bazı Amerikan askerlerince "çalındığını" ima etti.

Trump, Amerikan ordusunun 241. kuruluş yılı nedeniyle Kuzey Carolina eyaletinde bulunan bir ordu üssünde düzenlenen törendeki konuşmasında, ABD yönetiminin Irak'a gönderdiği paraların akıbeti ile ilgili bir iddiayı gündeme getirdi.

İSİM VERMEDEN ABD ASKERLERİNİ SUÇLADI

Turamp, "Irak'ta hile diz boyu. Milyon dolarlar nasıl getiriliyor ve dağıtılıyor acaba? Bu işi yapan askerlerin kim olduğunu bilmek istiyorum çünkü eminim şu anda onlar çok iyi yaşıyorlardır" diyerek isim vermeden ABD yönetiminin ülkeye gönderdiği paralarının bir bölümünün bazı Amerikan askerleri tarafından "çalındığını" ima etti.

SÖZCÜSÜ DURUMU TOPARLAMAYA ÇALIŞTI AMA...

Trump'ın konuşmasından kısa bir süre sonra Trump'ın kampanya sözcüsü Hope Hicks, "Bay Trump, Iraklı askerleri kastediyordu" açıklamasını yaptı.

TRUMP GEÇEN YIL DAHA AÇIK BİR ŞEKİLDE SÖYLEMİŞTİ

Ancak geçtiğimiz yıl eylül ayında New Hampshire'daki bir konuşmasında Trump, daha açık bir şekilde Irak ve Afganistan yönetimlerine gönderilen nakit paraların orada görev yapan bazı Amerikan askerlerince uygunsuz şekilde kullanılmış olabileceğini iddia etmişti.

Ünlü iş adamının konuşmasının çarpıtıldığını ve kastedilen askerlerin Iraklı olduğunu savunan kampanya sözcüsü Hicks, Trump'ın geçtiğimiz yıl yaptığı konuşmayla ilgili bir değerlendirme yapmadı.

"AMERİKAN ASKERLERİ 52 MİLYON DOLARI CEBE İNDİRDİ" İDDİASI

Tarafsız bir gözetleme kurumu olan Kamu Entegrasyon Merkezi'nin açıkladığı 2015 yılı raporunda, "2005 yılından bu yana ABD ordusunun Irak ve Afganistan misyonlarında görevli toplam 115 personelin rüşvet, hırsızlık ve sözleşmede hile gibi yöntemlerle toplam 52 milyon dolar tutarındaki yolsuzluk olayına karıştığı" belirtilmişti.

Amerikan kamuoyunda tartışmalara neden olan bu raporun, Trump'ın sözlerine de kaynaklık ettiği düşünülüyor.