Fukuyama: Dünya düzeni çökebilir

Soğuk Savaş sonrası, 'Tarihin Sonu' tezini yazarak, liberal dünyanın nihai zafer kazandığını iddia eden Francis Fukuyama bu kez yeni bir tez ortaya attı.
Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan röportajında, Francis Fukuyama küresel sistemin ve ABD'nin geleceği ile ilgili görüşlerini ifade etti. Fukuyama "Trump ile birlikte savaş sonrası dünya düzeni çökebilir." ifadesini kullanarak şunlara vurgu yaptı: 

"Trump bir milliyetçi. Hem ekonomi politikası hem de küresel siyasi düzen için kooperatif anlaşmalara girmeyecek. Oysa bunlar liberal düzenin 1940'lardan bu yana altında yatan temel sebepleri teşkil ediyor. Ancak asıl soru şu, Trump gerçekten koruyucu tarifeleri yükseltecek mi? Ve yurtdışında yatırım yapan şirketlere karşı cezalandırıcı eylemler uygulayacak mı?"

Fukuyama ayrıca, ABD'nin hükümranlığının geleceğinin Trump'ın iş adamı ya da mafya patronu gibi kurallara bağlı olup olmamasına göre değişeceğini söyledi.

FUKUYAMA KİMDİR?
Francis Fukuyama, 1992'de yayımlanan "Tarihin Sonu ve Son Adam" başlıklı kitabıyla dikkatleri üzerine toplamıştı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte ideolojilerin sonunun geldiğini öne süren yazarın başlıca tezi, liberal demokrasinin "insanoğlunun ideolojik evriminin son noktası" ve "insan hükümetinin nihai biçimi" olduğuydu.

Çoğunlukla demokratikleşme ve uluslarası ekonomi politik üzerine yazılar yazan Fukuyama, son yıllarda dikkatini "modern ekonomik hayatta kültürün ve toplumsal sermayenin rolü" ve teknolojik değişimin toplumsal sonuçları gibi alanlara yöneltmişti. Az bilinen bir yönü de, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Planlama Dairesi'nde çalıştığı 1981-1982 yıllarında Ortadoğu üzerine uzmanlaşan ilk bürokrat olması. Aynı yıllarda Filistin üzerine Mısır-İsrail görüşmelerine katılan ABD heyetinde de yer aldı. 1996'dan beri ise üniversitede. 1952 Chicago doğumlu olan Fukuyama, halen Johns Hopkins Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde öğretim üyesi.