Silahlanma Araştırmaları Servisi’nin ve raporu hazırlayan grubun başkanı Nich Jenzen-Jones İsveç Radyosu’na yaptığı açıklamada ‘‘Bizim tespit ettiğimiz ,Irak ve Suriye’de IŞİD, Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçılar ve bir oranda Lübnan’da Hizbullah örgütünün artan sıklıkta dron kullanmasının yaygınlaştığı doğrultusunda. Dron kullanılmasının gelecekte artarak yaygınlaşması büyük ihtimal dahilinde.’’ dedi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü araştırmacılarından Siemon Vezeman da Ares’in raporunda dile getirilen görüşlere katıldığını belirterek ‘‘Her geçen gün dronlara sahip olan kişi ve örgütlerin artıyor olması, bir gün bunları kötü amaçları için kullanmaya başlaması ihtimalini de artırıyor’’ dedi.

Kötü amaçlar için kullanılma tehdidine karşı dronların kimliklerinin tespit edilip gerektiğinde zararsız hale getirilebilmesi için birçok ülkenin araştırma çalışmalarını yoğunlaştırdıkları belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde de Hollanda polisi web sitesinde, yetkililerin dronlara karşı kullanılmak üzere özel eğitimli kartallar yetiştirilmesine izin verdiğini duyurmuştu.