ABD Deniz Piyade Komutanlığı, Amerikan tarihindeki en önemli sembollerden biri olarak kabul edilen "Iwo Jima" fotoğrafıyla ilgili yürüttüğü soruşturmanın sonucunu açıkladı.
23 Şubat 1945 tarihinde ABD ile Japonya'nın karşı karşıya geldiği en önemli cephelerden biri olan Iwo Jima adasında Associated Press (AP) fotoğrafçısı Joe Rosenthal tarafından çekilen fotoğraf, 71 yıl sonra yeniden Amerikan kamuoyunun gündemine oturdu.
Eric Krelle ve Stephen Foley isimli iki amatör tarihçi, 2014 yılında, fotoğraftaki askerlerden birinin, belirtilenden farklı bir asker olabileceği yönündeki iddialar ortaya attı. Bu iddiaları araştıran ordu yetkilileri, bugüne kadar John Bradley olduğu düşünülen kişinin aslında Harold Schultz olduğunu ortaya çıkardı.


Çekildiği günden beri gerçek mi yoksa kurmaca mı olduğu tartışmalarına konu olan meşhur fotoğraf karesiyle ilgili bir araştırma ekibi kuran Deniz Piyade Komutanı General Robert Neller, açıklamasında, "Tarihimiz bizim için önemlidir ve onun doğru olduğundan emin olmak da sorumluluğumuzdur." dedi.
Yönetmenliğini Clint Eastwood'un yaptığı 2006 yapımı "Babalarımızın Bayrakları" ve "Iwo Jima'dan Mektuplar" isimli filmlere de konu olan bayrak dikme olayı, ABD'nin birçok yerinde anıtsal heykellerle sembolize edilen tarihi bir değer taşıyor.
Adanın yüksek bir tepesine çıkan askerlerin Amerikan bayrağını dikerken çekilmiş olan söz konusu fotoğraf karesi, fotoğrafçı Rosenthal'a Pulitzer'i kazandırmakla kalmamış, Japonlarla savaşta olan Amerikan halkı için adeta bir "ümit sembolu" olmuştu.
Söz konusu fotoğraftaki bayrağın, adaya dikilen ilk bayrak olmadığı, ondan dört saat önce ilk bayrağın dikildiği yönündeki iddiaların doğruyu yansıtıp yansıtmadığı da hala bilinmiyor. 2007 yılında hayatını kaybeden Charles Lindberg isimli asker, ilk bayrağı dikenler arasında olduğunu iddia ediyordu, ancak bu iddia hiçbir zaman yetkililerce araştırılmadı.
Söz konusu isim değişikliğinin ardından Deniz Piyade Komutanlığı, fotoğraftaki askerlerin isimlerini Iva Hayes, Franklin Sousley, Michael Strank, Rene Gagnon, Harlon Block ve Harold Schultz olarak kayda geçirdi.