Oysa Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Musul'daki Türk askeriyle ilgili Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar el Ebadi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Savunma Bakanı Halit el Ubeydi ile görüşmelerde bulunmuştu. Olumlu mesajlar gelişmişti.


Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Özel Temsilcileri sıfatıyla 10 Aralık 2015 tarihinde Bağdat'a giderek Irak Başbakanı Haydar el Ebadi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Savunma Bakanı Halit el Ubeydi ile görüşmelerde bulunmuştu.  Görüşmelerde, Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne duyulan saygının vurgulandığı, IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede Irak yönetimine verilmekte olan desteğin sürdürülmesi konusundaki kararlılığın teyid edildiği belirtildi.


"Yeniden tanzim edilecek"


IŞİD ile mücadeleye katılacak Iraklı gönüllülerin Türkiye tarafında eğitildiği Başika'daki kampa yönelik son dönemde yoğunlaşan güvenlik riskleri nedeniyle arttırılan koruma gücüne mensup askeri personelin alandaki eğitim ve güvenlik durumuna göre yeniden tanzimi hususu da Irak Hükümetinin hassasiyetleri dikkate alınarak kararlaştırıldı. Aynı zamanda, Irak Hükümetiyle güvenlik alanında işbirliğinin derinleştirilmesini teminen yeni mekanizmaların oluşturulması için bir çalışma başlatılması konusunda mutabık kalındığı belirtildi.


Ancak Irak'tan şok adım geldi


Ancak bu gelişmenin ardından akşam saatlerinde Irak'tan beklenmedik bir haber geldi. Irak Başbakanı Dışişleri Bakanlığı'nın BMGK'ya Türkiye ile ilgili resmi şikayeti iletmesi için talimat verdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'da açıklama yaptı...

 
Bu gelişmeden hemen önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da Musul'daki askerlerle ilgili soru yöneltildi. Türkmenistan ziyareti öncesi konuşan Erdoğan şunları söyledi:


Terör saldırısına önlem alamıyorlarsa...


Irak üzerinde birçok ülkenin şu anda biliyorsunuz attığı adımlar var, yaptıkları  operasyonlar var. Ve biz o ülkelerin hiçbirine benzemiyoruz, biz çok farklı bir  ülkeyiz. Zira başta DAİŞ terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütlerinin cirit  attığı bir yer Irak ve bu terör örgütleri Türkiye için her an bir tehdit  unsurudur, bizim için bir tehdit algısı oluşturmaktadır. Fakat oraya farklı  ülkelerden gelenlerin bu tehdit algısıyla yakından uzaktan herhangi bir alakası  yoktur. Söylenen nedir? 'Biz davete icabetle Irak'a geldik.' Kabul de yani biz  şimdi ülkemize yapılacak bir saldırıda merkezi yönetimin davetini mi  bekleyeceğiz? Böyle bir şeyi bekleme diye bir lüksümüz yok. Tam aksine, biz  diyoruz ki, Irak merkezi yönetimi eğer oradan ülkemize yapılacak herhangi bir terör saldırısına gerekli tedbiri alamıyorsa, bu tedbirlerimizi biz alırız.


Kamp kurulalı 1.5 yıl oldu...


Biz bunu defalarca konuştuk. Biz bu bölgeye eğitim vermek üzere askerimiz gönderdik. Neredeyse 1,5 yıla yakın zaman geçti bu kamp kurulana kadar. Dün müsteşarlarımız merkezi yönetime gönderdik. Askerimizi çekmek gibi bir şey söz konusu olamaz. Oradaki eğitim verme sürecini kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Bizim oradaki eğitim veren subaylarımızın, askerimizin korumasına yönelik ayrıca bir takviye yapıldı. Açıklanan rakamlar da uçuktur bunu da bilmenizi isterim"