Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak yeni ve daha iyi bir hayat kurabilmek umuduyla yollara düşen Suriyeli kadın ve çocuklar, bu yolda birçok zorlukla birlikte taciz ve tecavüzle de mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Melissa Fleming, Milliyet’e yaptığı açıklamada geçtiğimiz günlerde Suriyeli bir kadının BM yetkilileri tarafından son anda bir grup erkeğin toplu tecavüzünden kurtarıldığını söyledi.

 

BMMYK yetkilileri bu yıl Avrupa’ya deniz yoluyla ulaşan yaklaşık 644 bin mültecinin yüzde 34’ünü oluşturan kadın ve çocukların yolda cinsel istismara uğradığına dikkat çekti.

 

‘Savunmasız kalıyorlar’

 

Milliyet’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Fleming’in verdiği son derece çarpıcı detaylar şöyle:“Özellikle tek başına yoluna çıkmak zorunda kalmış kadın ve çocuklar cinsel istismara uğruyorlar. Göç yolu üzerindeki ülkelerde Suriyeli mültecilerin kullandığı bekleme bölgelerinde kabul ve sevk merkezleri bulunmuyor. Mülteciler buldukları yerlerde uyumak zorunda kalıyor ve bu durum da çocuk ve kadınların savunmasızlığını arttırıyor.”

 

Bir çok cinsel şiddet vakasının BMMYK yetkililerine iletildiğini kaydeden Fleming, “Geçtiğimiz hafta bir Yunan Adası’nda genç bir kadın, bir grup erkeğin saldırısına uğradı. Grubun, genç kadına tecavüzü son anda bizim koruma ekibimizden bir kişinin durumu fark etmesi ile engellenebildi” dedi.

 

Yol ücreti karşılığında

 

Sözcü Melissa Fleming, şunları ekledi: “Bununla birlikte ailelerinden ayrı yola çıkan çocuklar ile yolda soyulmuş, parası olmayan kadınlar; yol ücretini karşılayabilmek için seks işçiliği yapıyorlar. Bunun yanısıra insan kaçakçılarının kimi zaman bu durumdan istifade ederek kadın ve çocuklardan onları istedikleri yere ulaştırma karşılığında cinsel taleplerde bulunabiliyorlar.”
 

Almanya da alarmda
 

Almanya basınından da ekim ayı içerisinde Almanya’daki mülteci kamplarında cinsel saldırıların arttığına dair haberler gelmeye başladı. Baden-Wuerttembreg eyaletindeki mülteci kamplarında son 3 ay içerisinde 6 tecavüz vakası ile yaklaşık 100 şiddet vakası tespit edildi. Kabul ve sevk merkezlerinde cinsel saldırılar neredeyse ‘günlük olaylar’ haline gelmeye başlarken, mülteci kadınların 10 euro karşılığında ilişkiye zorlandığı iddia edildi.