Suriyeli çift iki hafta önce Norveç’e gelereksığınmacı başvurusunda bulundu. Bir buçuk yaşında bir çocukları bulunan ve ikinci çocuklarını bekleyen çift sığınmacı kamplarına yerleştirildi. Ancak göçmen dairesi yetkilileri kadının küçük yaşına karşın bir işlemde bulunmadı.

Olayın kamuoyunda duyulmasının ardından Norveç’te çocukların korunması ile görevli kurumlar devreye girdi. Ancak hem Suriye hem de Norveç’te çocuk evliliklerinin suç olarak kabul edilmesine karşın yetkililerin kız çocuğunun yaşını göz ardı etmeleri Norveç kamuoyunda tartışmaları alevlendirdi.

Sosyal antropolog profesör Unni Wikan bu gibi durumlarda yetkililerin müdahalesinin durumu daha da kötüleştirebileceğini, İslam’da boşanmalara pek de iyi bakılmadığını savunarak ‘’Suriye’deki savaş, babalarını kaybeden kız çocukların durumunu kötüleştirdi. Bu tip evlilikler yaygın hale geldi. Evlilikler kız çocuklarına bir nevi güvenlik hissi veriyor. Eğer kız çocuğu evliliğinden memnunsa çocuk gelin olmasına karşın yetkililer bu evliliği desteklemelidir’’ dedi.

Bir çok Norveçli gazete yazarı da bu durumda 23 yaşındaki erkeğin kriminalize edilmesinin delilik olacağını savundular.

Liberal partili politikacı Andreas Halse de Aftenposten gazetesinde yazdığı makalede çocuk evliliklerine göz yummanın iyi niyetli ırkçılık olacağını savundu.

Çocuk-Entegrasyon ve Eşitlik Bakanı Solveig Horne, yetkililerin tepkisizliği konusunda özür dileyerek, gelecekte benzer durumlarla karşılaşmamak için rutinler ve yetkililer arasında işbirliğinin önemine dikkat çekti.