Suriye'de "kedi-köpek eti yenilmesi"nin fetvasının tüm Suriyelileri değil, sadece Şam'ın güneyinde kuşatma atında yaşayanları kapsadığı ve bunun "zaruretler haramı mübah kılar" hükmü çerçevesinde verildiği belirtildi.
 
Fetvayı veren alimlerden Şam'ın Yelda beldesindeki Salihin Cami imamı Şeyh Salih el-Hatip el-Yeldani, İslam'da "haramların zaruret halinde mubah olduğunu" hatırlatarak, "İnsan hayatının devamı, haram bir şeyin yenilmesiyle mümkün olacaksa o şey yenilebilir. Şam'ın güneyinde 11 aydır kuşatma altında olan halk, artık yiyecek ağaç yapraklarını bulmakta zorlanıyor. Bundan dolayı kedi etinin yenilmesi fetvasını verdim" dedi.
 
Bunun genel bir durum olmadığını belirten Yeldani, şunları kaydetti:
 
"Halihazırda birkaç münferit hadise olarak karşılaştığımız kedi etinin yenilmesi, önümüzdeki günlerde artabilir. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 120 bin kişiyi zor günler bekliyor. 11 aydır kuşatma altında olan bu bölgeye hiçbir insani yardım girmiyor, birçok köyde stoklar tükendi."
 
ZARURET HALİ
 
Bazı kişilerin verdiği fetvayı eleştirdiğine değinen Yeldani, "Bazıları 'Kedi-köpek eti yiyeceğime ölmeyi yeğlerim' diyor. Bu tür söylemler, İslam'da haramdır. Hayatın devam etmesi için kedi yemek gerekiyorsa yenilmelidir. Zaruret hasıl olursa ben de kedi eti yiyeceğim" şeklinde konuştu.
 
"Bölgede silah bulunurken, neden gıda temin edilemediği" yönündeki eleştirilerle ilgili de Yeldani, "Uzun süredir kuşatma altında olan bizler, bırakın silah almayı, nefes almakta bile zorlanıyoruz. bütün çabamız hayatımızı nasıl devam ettirebiliriz diye uğraşıyoruz. Düşmana karşı mücadelemizi ise yerel üretimle elde ettiğimiz malzemeleri kullanarak yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

ŞAM'IN GÜNEYİ İÇİN GEÇERLİ 
 
Fetvanın "zaruretler haramı mübah kılar" hükmü çerçevesinde verildiğini vurgulayan Yeldani, "Fetva, tüm Suriyelileri değil, sadece Şam'ın güneyinde kuşatma atında yaşayanları kapsıyor" dedi.
 
Yeldani, bölgenin 11 aydır rejim birlikleri, Hizbullah militanları ve "Ebu Fadl Abbas Tugayı" tarafından kuşatma altında tutulduğunu hatırlattı.
 
Kuşatma altındaki, Şam'ın kırsalındaki bazı bölgelerde, bir ay içerisinde 10'u çocuk 11 sivilin açlık nedeniyle yaşamını yitirdiği, bölgedeki yaşanan açlık nedeniyle bir süre önce "kedi, köpek ve eşek eti" yenilebilmesi yönünde fetva verildiği belirtilmişti.