Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de, ABD ve Rusya'nın anlaşmasıyla yürürlüğe giren ateşkesin ardından Halep'te durumun dramatik şekilde düzeldiğini belirterek, "Ateşkes öncesi günlerle kıyaslandığı zaman Suriye'de şiddetin ciddi şekilde azaldığından şüphemiz yok" dedi.
BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan, de Mistura, "Dün Suriye'de gün batımından sonra hava saldırıları ve muhalefet tarafından havan topu bombardımanı olduğuna dair iddiaları da içeren belli derecelerde şiddetin devam ettiğini gördük. Fakat şunu açıkça söyleyebilirim ki bu sabah itibariyle gelen haberlere göre şiddet kayda değer şekilde azaldı." şeklinde konuştu.
Halep'te hava saldırılarının kesildikten sonra durumun dramatik şekilde düzeldiğini belirten de Mistura Suriye'nin merkezinde yer alan Şam'da da ayrıca durumun sakin olduğunu, fakat Rastan'da sınırlı da olsa rejim güçleriyle silahlı muhalefet güçleri arasında çatışmalar yaşandığına dair bilgiler aldıklarını aktardı.
De Mistura, "Ateşkes öncesi günlerle kıyaslandığı zaman Suriye'de şiddetin ciddi şekilde azaldığından şüphemiz yok" dedi.
Ateşkesin henüz 24 saati doldurduğuna dikkat çeken de Mistura, 48 saat sonra durumun daha net anlaşılacağını, 5 gün sonra da başka kriterlerin devreye gireceğini söyledi.
Suriye'de ABD ve Rusya'nın anlaştıkları ateşkes resmen yürürlüğe girmesinin bölgedeki Türkiye ve İran gibi ülkelerden de tam destek aldığına dikkat çeken de Mistura, ülkede durumun hassas olduğunu ve çığ gibi büyüyecek her türlü hadiseden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
İnsani yardımların acil olarak ihtiyaç sahiplerine en kısa zamanda ulaşması konusunda BM'nin hazır olduğunu belirten BM Özel Temsilcisi, önceliklerinin Halep olduğunu söyledi.
"BM tırları henüz hareket etmedi"
Bir soru üzerine, de Mistura, Türkiye'de bulunan ve insani yardım taşıyan BM tırlarının Suriye'ye hareket ettiğine dair kendisine herhangi bir bilgi ulaşmadığını belirterek, "BM olarak biz hazırız, diğer tarafların yapması gereken bazı ev ödevleri var. Fakat net söyleyebilirim ki tırlar henüz hareket etmedi" ifadelerini kullandı.
De Mistura, Halep'in batısına düzenli olarak yardımların ulaştırılmasına rağmen, aynı durumun şehrin doğusu için geçerli olmadığına işaret ederek, ABD ve Rusya arasında varılan anlaşma gereği, Halep'in gerek batısı gerekse de doğusuna engelsiz ve koşulsuz şekilde insani yardımların ulaştırılması konusunda mutabık kalındığını sözlerine ekledi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, bugün yaptığı açıklamada, BM'nin gıda yardımını kapsayan insani ilk teslimatlarının Halep'in doğusuna Türkiye sınırından ulaştırılacağını belirtmişti.
Laerke, BM insani yardım operasyonlarının, acil erişim sağlanması durumunda hayat kurtaracak insani yardımların Suriye içerisindeki diğer bölgelere ulaştırılması için de hazırda beklediğini kaydetmişti.