Suriye direnişinin kalbi olarak ifade edilen Mare düştü. Bölgedeki IŞİD militanları ile PYD'li teröristler arasında hiçbir muhalif mevzi kalmadı. Suriye PKK'sı PYD'nin kontrol ettiği Afrin'den başlayarak, Tel Rıfat ve Azez hattında 250 bin Suriyeli, bombaların peşpeşe düştüğü hatta sıkışmış durumda. Halep'in kuzeyinde Rus hava desteği ile ilerleyen PYD-YPG'li teröristler Şeyh İsa Köyü ile stratejik kasaba Mare'yi ele geçirdi. Direnişin başlangıç sembolü olan Mare'de kontrolü sağlayan PYD'liler ile IŞİD noktaları arasında muhaliflere ait bölge kalmadı. Mare çevresindeki Nehar ve Hörbül köyleri ile Savran kasabasında da IŞİD bulunuyor.

1 KİLOMETRE FARKI

Türkiye'nin obüs operasyonu 14 Şubat günü 16:00 sıralarında başladı. Halep kuzey kırsalındaki çok sayıda PKK/PYD hedefi imha edilse de ön cephe hattı olan Tel Rıfat kasabasına herhangi bir atış yapılmadığı bildiriliyor. TSK obüslerinin gönderildiği en uzak nokta Der Cemal köyü. Bu alan, Türkiye sınırına 24 kilometre uzaklıkta. PYD'li militanların önceki gün girerek Mare hattına yöneldiği Tel Rıfat ise sınıra 25 kilometre uzaklıkta.

SAVAŞ SEBEBİ OLABİLİR

Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş jetleri Suriye sınırında gözlem uçuşu yaptı ancak uçaklar Suriye hava sahasına girmiyor. Rusya'nın Şam rejimine verdiği S-400 hava savunma sistemi bu noktada kilit önem taşıyor. Türkiye'ye karşı bu sistemin kullanılması savaş sebebi sayılacağı için Türkiye tüm savaş yükünü tek başına omuzlamak istemiyor. Askeri kaynaklara göre, Türkiye, PYD'ye karşı uluslararası bir koalisyon haricinde kara operasyonu yapmayacak.