Volkswagen’in ABD’de dizel araçların emisyon testlerinin sonuçlarını çarpıttığı ortaya çıkmış, hileli yazılım içeren 11 milyon aracın geri çağrılıp onarılması kararlaştırılmıştı. Volkswagen (VW) hakkında ayrıca ABD Adalet Bakanlığı tarafından da dava açılmıştı.
Son olarak Volkswagen’nin yol açtığı zararlara karşılık ABD’ye 15 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiği bildirilmişti.
Spiegel’in internet sitesinde yer alan habere göre ABD hükümeti şimdi de Bosch’a dava hazırlığında. Dergi, Volkswagen’e yönelik soruşturma kapsamında ulaşılan bilgi ve belgeler ışığında Bosch’un skandaldaki katkısının ortaya konduğu ve soruşturmanın yeni bilgiler ışığında genişletilerek Bosch CEO’su Volkmar Denner’e karşı harekete geçilmek üzere olduğunu yazdı.
Bosch tarafından üretilen programlar kullanıldı
Dosyanın önümüzdeki aylarda VW davasına bakan hakim Charles Breyer’in önüne gideceğini öne süren Spiegel dergisi, gelişmelerin Bosch’u da VW gibi sıkıntıya sokabileceğini bildirdi. Bosch şu ana kadar emisyon manipülasyonda bilgisi olduğu iddialarını reddetmişti.
Bosch’un, iddiaların davaya dönüşmesi durumunda hem itibar, hem de maddi kayıp yaşayabileceği belirtiliyor.
Bosch tarafından üretildiği belirtilen programın ABD’de 475 bin otomobilde kullanıldığına dikkat çekilirken, Stuttgart Savcılığı tarafından da Bosch’a yönelik, 2015’in son aylarından itibaren skandaldaki muhtemel katkısına yönelik soruşturma yürütüldüğü bilgisi paylaşıldı.