Manisa’nın Soma ilçesindeki faciada yaşamını yitiren 301 madenciden İsmail Değirmen’in eşi ile iki çocuğu adına 393 bin lira tazminat istenmesi üzerine, mahkemenin aldığı şirketin mallarına el koyma kararı ve suç duyurusu için Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. avukatlarından şok bir savunma geldi.
Yangının çıkış nedeninin belli olmadığını, suikast sonucu dahi olabileceğini ileri süren avukatlar, aile için istenen 393 bin lira için ise, “Felaketi özlenir hale getirerecek kadar çok” savunmasını yaptı.


Soma’da geçen 13 Mayıs’ta meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan maden faciasında ateş düşen 301 aileden biri de Balıkesir’in Savaştepe ilçesinde İsmail Değirmen’in evi oldu. İsmail Değirmen’in eşi Gamze Değirmen, çocukları Yağmur ve Mehmet Han Değirmen adına, avukat Ünal Demirtaş aracılığıyla Soma Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, TKİ Genel Müdürlüğü Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhine 390 bin lirası manevi, gerisi maddi olmak üzere toplam 393 bin liralık tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin üzerinde kayıtlı tüm gayrimenkullerinin, araçlarının, üçüncü kişilerdeki istihkaklarının (hak ediş) ve teminat mektuplarının, üçüncü kişilerin üzerine devrinin engellenmesi için ihtiyati tedbir konulması istendi. Bunun üzerine Soma 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi de, soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin mallarına tedbir kararı koydu.

Olay suikast olabilirmiş
Tazminat davası ile suç duyurusuna, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. avukatları, şirketi kusursuz gibi gösteren bir savunma yazısı gönderdi. Olayda şirketin kusurunun olmadığını, bir kusurunun olduğunun da ispatlanmadığını ileri süren şirket avukatları, bu nedenle şirkete yüklenecek bir kusur durumunun da bulunmadığına yer verdi. Olayın suikast sonucu bile olabileceğini öne süren avukatlar, kazayla ilgili soruşturmanın da devam ettiğini hatırlatarak, tedbir kararı için soruşturmanın bitmesinin beklenmesi gerekteğini savundu.

İstenen mebla çok bulundu
Soma Kömür İşletmeri A.Ş.’nin avukatları, İsmail Değirmen’in eşi ve çocukları için istenen 393 bin TL tazminat tutarının fazla olduğunu da savunarak, “Davacı tarafın sadece manevi tazminat olarak talep ettiği tutar, ‘felaketi özlenir hale getirebilecek’ niteliktedir. Ayrıca bu ailenin istediği gibi mahkemenin her aile için 400 bin TL üzerinden tazminat hesaplaması durumunda, şirket 120 milyon 400 bin TL gibi ‘uçuk’ bir tazminat tutarıyla karşı karşıya kalacaktır” görüşünü dile getirdi.
Avukatlar, tedbirin kalmaması durumunda ise şirketin iflas edeceğini, 6 bin işçinin işsiz kalacağı gibi tazminat hakkı elde eden kişilerin de bu paralarını, şirketten tahsil edemeyeceğini ileri sürdü.
Mahkemenin bu başvuruyu önümüzdeki günlerde görüşerek karar vereceği açıklandı.

‘AİHM’ye gideceğiz’

Değirmen’in ailesi adına davayı takip eden avukat Ünal Demirtaş, şirketin savunmasında adeta aba altında soba gösterdiğini dile getirdi. Demirtaş, “Uzun ve zorlu bir hukuk mücadelesinin başındayız. Davalılara karşı hukukuk mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Yerel mahkemelerden sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidebililecek bir süreci devam ettireceğiz” dedi.