Ukrayna'da Rusya'ya karşı faal şekilde mücadele veren milis orduları binlerce kişiye ulaştı. Çok sayıda Ukrayna milliyetçisi Hristiyan kadın da Rus müdahalesine tepki koymak için gönüllü olarak mücadeleye katıldı. O kadınlardan bazıları Rus muhalifi Tatarlarla beraber hareket ediyor. Kırım yolunda kurulan askeri kampta çadırlarda yaşayan kadınlar diğer erkek savaşçılarla aynı yerde uyuyor ve aynı tuvaleti kullanıyor. Günleri askeri çadırlarda geçmesindeki rağmen fön ve ojeden vazgeçmiyorlar.

TATARLARLA BİRLİKTELER

Oksana 24 yaşında genç bir Ukraynalı Hristiyan. 'Ukrayna milliyetçiliği' fikriyle çok genç yaşlarda tanışan Oksana, Rusların kendi ülkesine yaptığı askeri, siyasi ve sosyal müdahalelere faal şekilde karşı koyan yüzlerce Ukraynalıdan biri. Kırımlı Oksana, Rusya'nın Kırım'ı işgalinin ardından mücadelenin silahlı kanadına geçti. Çok sayıda arkadaşı ile beraber Rus karşıtı mücadelesini Tatarlarla beraber veriyor.



BERABER MÜCADELE EDECEĞİZ

Kampta Yeni Şafak'a konuşan o kadın askerlerden biri de Kayta. Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesine kızıp burada askerlik yapan kadın savaşçı, “Rusya'nın ülkemizi işgal etmeye hakkı yok. Ben ve diğer arkadaşlarım kendi irademizle Ukrayna vatandaşı Tatarlar ile birlikte mücadele veriyoruz. Rusya'yı yeneceğiz” diyor.

RUSLAR RAHATSIZ

Ukrayna milliyetçilerinin kurduğu 'Sağ Sektör' veya 'Azov' gibi milis örgütleri, ülkenin Doğu bölgelerinde savaşa fiili olarak katıldı. Ukrayna ordusu bu örgütleri Ukrayna'nın resmi silahlı kuvvetlerine entegre etmek istiyor. Yaklaşık 7 bin savaşçısı olan Azov, bu çağrıya kulak verdi ve legalleşerek orduya dahil oldu. Ukraynalı Hristiyanların en büyük milis ordusu olan 'Sağ Sektör'ün ise Ruslarla savaşan 15 bin kadar mensubu var. Polonya ve Lehistan kökenli aşırı milliyetçilerin de aralarında bulunduğu milis gruplarından rahatsız olan Rusya, onları 'Naziler' diye nitelendiriyor.



Kadın askerler Tatar Taburu'nda

Ukrayna'nın işgalden sonra giriş-çıkışları denetlemek ve Kırım'a ürün girişini engellemek için kurduğu iki sınır kapısından biri olan Çongar'a 3 kilometre mesafedeki mini askeri kampta çok sayıda Ukrayna milliyetçisi Hristiyan kadın var. Rus karşıtı kadınlar, erkeklerle birlikte aynı yerde uyuyor, aynı tuvaleti kullanıyor ve aynı yemeği yiyorlar. Ancak buradaki 'savaşçı' kadınlar oldukça da bakımlı. Her sabah saçlarına fön çekip oje sürmeyi ihmal etmiyorlar. Öte yandan çok sayıda erkek Ukrayna milliyetçisi Hristiyan da taburda görev alıyor.