Suriye’deki iç savaşa 30 Eylül’de katılan Rusya, bütün dünyanın gözü önünde sivil katliamı yapmaya devam ediyor. “DAEŞ’le savaşıyoruz” bahanesiyle muhalifleri hedef alan Rus jetlerinin daha önce su depolarını, camileri, hastaneleri ve mahkemeyi bombaladığı belgelenmişti. Rusya’nın bu sabıkalarına dün yeni bir halka daha eklendi. Suriye’nin kuzeyindeki İdlib kırsalında, Rus birliklerinin mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında 2’si çocuk biri kadın 8 kişi hayatını kaybetti. Suriyeli aktivist Enes el-Hamud, “Saldırıya uğrayan Ma’ara Hurma beldesindeki mülteci kampında, Hama’nın kuzey kırsalında ikamet eden ve Rus saldırılarından kaçan Suriyeliler kalıyordu. Bombardıman sonrası sığınmacılar panik halinde ez-Zaviye Dağı’na doğru kaçtı” dedi. Hamud, Rus uçaklarının son iki haftadır şehrin merkezi başta olmak üzere İdlib’e yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını aktararak, “Saldırılarda 50 sivil hayatını kaybetti. Ayrıca Carcanaz Okulu’na düzenlenen saldırıda en az 7 çocuk da hayatını kaybetti” diye konuştu.

1 YILDA 21 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Bu arada Suriye’de bu yıl düzenlenen saldırılarda 21 bin 179 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayımladığı rapora göre, bu saldırıların yüzde 75’ini Şam yönetimine bağlı güçler gerçekleştirdi.

DAEŞ, KAMIŞLI’YA SALDIRDI

Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA, ülkenin kuzeydoğusunda Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu Kamışlı’ya saldırı düzenlendiğini açıkladı. Türkiye sınırındaki Haseke vilayetine bağlı Kamışlı’da bulunan iki restoranda, üzerlerindeki bombaları patlatan DAEŞ’in intihar eylemcileri 16 kişinin ölümüne, 35 kişinin de yaralanmasına yol açtı. 

ABD’DEN 3. OPERASYON

Terör örgütü DAEŞ’le mücadele eden ABD ve Irak güvenlik güçleri ise yeni bir operasyona imza attı. DAEŞ militanlarının kontrolündeki Kerkük’ün Havice ilçesine gece yapılan indirme operasyonunda 27 militan öldürüldü. Irak güvenlik güçleri ve ABD askerlerinin üçüncü defa DAEŞ’e yönelik gerçekleştirdiği operasyonda, aralarında örgütün lider kadrosunda bulunan 8 militanın yakalandığı öğrenildi.