Kazakistan’ın en büyük yerel tur operatörüTravel System’in iflas etmesinin ardından, şirketin Kore kökenli Kazak sahibi Roman Khan’ın yurtdışına kaçtığı açıklandı. Şirket, yılda Antalya’ya yılda 25 -30 bin civarında turist getiriyordu.

turizmguncel.com’un haberine göre Travelsystem’in Antalya’daki incoming acentelerine ve otellere borçları olduğu öğrenildi. Travelsystem’in iflasına gerekçe olarak Scat Hava Yolları ile başlattığı operasyonlardan 2 milyon dolar zarar etmesi gösteriliyor. Tur operatörünün Rusya ve Çek Cumhuriyeti’nde’de ofislerinin bulunduğu, özellikle Çek Cumhuriyeti’nde oldukça güçlü olduğu öğrenildi. Travelsystem’in iflasının diğer bir nedeninin ise Air Astana’nın açtığı ve iki yıl üst üste kazandığı charter ihaleleri olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

PARALAR ÖDENDİ Mİ?

Air Astana’dan alınan charter ihalesinin maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu ve şirketin bu maliyetleri karşılayamadığı ifade ediliyor. Travelsystem’in Antalya’ya  8-9 bin civarında ileri tarihli rezervasyonun olduğu ve Kazak yetkililerin soruna çözüm bulmak için çalıştığı öğrenildi. Otel ve uçak parasını önceden ödemiş Kazak yolcular ise Antalya’daki otelleri arayarak ödemesinin yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi almaya çalışıyor. Travelsystem, 4’ü Almata, 3’ü ise Astana’dan olmak üzere, Antalya’ya haftada 7 uçuş planlamıştı. Şirketin 50 civarında yerel satış acentesine yüklü miktarda borcu bulunuyor. İleri tarihli rezervasyon yapan müşterilerin durumunun ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

HAFTADA 7 UÇAK İNECEKTİ

Sayıları 10 bini bulan Kazak turistler, Antalya’daki otelleri arayarak tur paralarını alan operatörün kendilerine ödeme yapıp yapmadığını ve satın aldıkları paketlerin halen geçerli olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Kazak tur operatörü bu yaz sezonunda Antalya’ya haftada 7 uçuş planlamıştı.
Rusya'dan sonra bir darbe de Kazakistan'dan