Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, dünyanın en büyük petrol üreticisi Moskova yönetiminin Suudi Arabistan ve diğer üreticilerle petrol piyasasına istikrar getirebilmek amacıyla görüşmeler yürüttüğünü duyurdu.  Gerekirse üretim seviyelerini dondurmak için kapılarının hâlâ açık olduğunu belirten Novak, dün Suudi Arabistan gazetesi Asharq al-Awsat'ta yayınlanan söyleşide, petrol piyasalarında istikrarın yakalanmasının ancak 2017'de mümkün olacağını belirtti.
Rus bakan, "Suudi Arabistan ile görüşmelerimiz çoklu taraflar veya ikili görüşmeler olsun, somut bir şekilde devam ediyor" ifadelerini kullandı. Büyük petrol üreticilerinin bir araya geleceği resmi olmayan bir toplantının önümüzdeki ay Cezayir'de yapılması planlanıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin 26-28 Eylül'de Cezayir'de yapılacak Uluslararası Enerji Forumu toplantısı sırasında bir araya gelmesi bekleniyor.

21 YIL SONRA GÖREVDEN ALINMIŞTI
Rusya Enerji Bakanı, Nisan ayında yaptığı açıklamada, Katar'da gerçekleşen petrol zirvesinden sonuç alınamamasıyla ilgili Suudi Arabistan'ı suçlamıştı. Novak, "Ancak son dakikada Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkelerinin fikri değişti. Bu durum petrol piyasalarına olumsuz yansıyabilir" demişti.
Nisan ayında Doha’da gerçekleşen OPEC toplantısında Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Ali en-Naimi’nin üye ülkelerle üretime yönelik ortak bir anlaşmaya öncülük edememesi Veliaht Prens Mohammed bin Salman için bardağı taşıran son damla olmuştu ve 21 yıldır görevde olan güçlü Petrol Bakanı En-Naimi görevden alınmıştı.