Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verilerine göre Suriye'ye 'teröristleri' yok etmek için gittiğini açıklayan Rusya, yaptığı hava saldırılarında savaşçıdan çok sivil kaybına yol açtı. Sivil kaybın yüksek olmasının nedeni olarak Rusya'nın ucuz maliyetli bombalar kullanması gösteriliyor.

403 SİVİL KATLETTİLER

SOHR verilerine göre Rus hava saldırılarının başladığı 30 Eylül'den bugüne kadar geçen iki aylık dönemde yapılan bombalamalarda 97'si çocuk, 69'u kadın toplam 403 sivil hayatını kaybetti. SOHR raporlarına göre Suriye'de göre uçuşu yapan Rus uçaklarının düzenlediği aynı hava saldırılarında IŞİD, Nusra Cephesi, Ahrar El Şam, Özgür Suriye Ordusu ve diğer muhalif güçler adına savaşan 381 militan öldürüldü.

UCUZ KÖR BOMBALAR

Vatan'da yer alan haberde, güvenlik uzmanı Metin Gürcan, Rus savaş uçaklarının yaptığı hava saldırılarında sivil kayıplarının yüksek olmasının nedeninin maliyetleri düşük tutmak için kullandığı parça tesirli, kör (güdümsüz) serbest düşüş bombaları olduğunu belirtti: "Rusya Suriye'deki yaşamın devam ettiği bölgeler yaptığı hava saldırılarında çoğunlukla maliyeti düşük, tanesi yaklaşık 25 bin dolar olan OFAB 250-270 güdümsüz ve parça tesirli serbest düşüş bombası ile yine aynı seriden OFAB 250-500, OFAB 100-120 güdümsüz serbest düşüş bombaları kullanıyor. Bu da sivil kayıpları ciddi oranda arttırıyor. Ruslar nadiren de olsa hava saldırılarında GPS güdümlü KAB-500 bombalarını da kullanılıyor."

MALİYETİ 6 KAT FAZLA

Metin Gürcan, ABD Hava Kuvvetlerine ait uçakların ise güdümlü füzeler kullandığını söyledi: "ABD uçakları hava saldırılarında kara hedefleri üzerinde Rusların bombalarına yakın etkiye sahip havadan karaya atılan güdümlü füzeler AGM-114R Hellfire'ı kullanıyor. Rusya'nın hava saldırılarında en çok kullandığı OFAB 250-270, ABD'nin Suriye'deki hava saldırılarındaki ana mühimmatı olan AGM-114R Hellfire'in maliyetinin yaklaşık altıda birini buluyor. Dolayısıyla, sahada yakın bir etki sağlamalarına rağmen, Suriye'de yapılan bir Rus hava saldırısının bir ABD hava saldırısından altı kat daha ucuza mal oluyor."

ABD 250 SİVİLİ ÖLDÜRDÜ

SOHR verilerine göre ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun Eylül 2014 ile Kasım 2015 arasındaki 14 aylık sürede düzenlediği hava saldırılarındaki sivil kayıp sayısı ise 250 oldu. Sivil kayıpların 66'sının 8 yaşının altında, 44'ünün ise 18 yaşının altında çocuklar olduğu rapor edildi. Buna karşılık koalisyonun Hama, Halep, Humus, Haseki, Rakka ve Deyrez Zor'da düzenlediği hava saldırılarında 3 bin 547 IŞİD militanı ile 136 Nusra Cephesi militanı öldürüldü. Koalisyon Kuvvetleri Kasım ayı ortasına kadar olan sürede toplamda 16 bin 75 hedefi vurarak kullanılamaz şekilde hasar verdi ya da yok etti