Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGIMO) Öğretim Görevlisi Prof. Andey Zubov, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesini, "sonuçları iyi hesaplanmamış yeni bir uluslararası maceraya" sokma riski olduğu yorumunu yaptı.

Protestocuların, geçmişte Bolşeviklerin parti merkezinin yer aldığı, şimdi ise Rusya Devlet Başkanlığı tarafından kullanılan meydanda toplanmaları gerektiğine işaret edilen makalede, "Yürüyüş için eski meydana gidilmeliydi, zira askerlerimiz, Türkler ve Suriyelilerin hataları yüzünden değil, Kremlin'in hataları yüzünden ölmüştür. Kremlin'in yanında yürümek ise Rusya'yı, her zaman büyük tutkular peşinde, zafere kaba kuvvetle ulaşmayı ve bir sonraki darbeyi düşünen Putin tarafından sonuçları iyi tartılmamış, bir sonraki uluslararası maceraya sokacaktır"ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın Suriye politikası

Moskova yönetiminin Suriye'de operasyon yapma gerekçesinin, terörle mücadele değil, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e destek amacı taşıdığının vurgulandığı makalede şunlar kaydedildi: 

"Aslında ne oldu? Putin, Rusya'nın teröre karşı savaştığını ve bunun için Suriye'ye asker gönderdiğini açıkladı. Suriye halkının yüzde 80'i ve Suriye'nin çevresindeki Sünni ülkeler ise Esed yönetimine karşıdır. Dolayısıyla, Putin'in düşünmeden aldığı kararlar kendisini, Suriye halkının büyük bir kısmını, Arap Birliği ülkelerini ve Türkiye'yi düşmanca ilişkiler içine sokmuştur."

Putin, Türkmenleri bombalayarak Esed'e yardım ediyor

Putin'in Türkmenleri bombalayarak Esed'e yardım ettiğine dikkat çekilen makalede, Ankara'nın "soğukkanlı" bir tutum sergilediği belirtildi. Öte yandan Moskova'nın "askerlerinin canını hiçe sayarak" geri adım atmaması şu ifadelerle eleştirildi:

'NE YAZIK Kİ RUSYA ERDOĞAN'A DEĞİL ESED'E YARDIM ETTİ'

"Türkler çok ölçülü davrandılar. Türkiye neredeyse iki ay boyunca Rusya'nın DAEŞ'e odaklanmasını ve özellikle Kuzey Lazkiye'de Türkmenlerin yaşadığı ve geleneksel olarak Türkiye'yi destekleyen Suriyeli Türklerden oluşan ılımlı Sünni muhalefeti bombalamamasını talep etti.  Ne yazık ki Putin Erdoğan'dan ziyade Esad'a yardım etti. Erdoğan, Rusya'dan sadece DAEŞ'e odaklanmasını istedi. Fakat tüm bunlar boşunaydı. Rus uçakları Lazkiye'deki Türkmen köylerini bombalamaya devam ettiler ve sonuç ortada. Bu durumda kim suçlu? Çatışmayı provoke eden taraf tabii ki."