Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurlara Çin Devleti'nin uyguladığı işkence ve şiddet "5 Temmuz Urumçi soykırımının 6'ncı yıldönümü anma ve Uygur Türklerinin durumu" adlı konferans ile Fransa Senatosu'nda dile getirildi. Konferansta konuşan Dünya Uygur Türkleri Başkan Yardımcısı Asgar Can, Ramazan ayında 28 Uygur'un öldürüldüğünü söyledi.

TİBET VE VİETNAM VATANDAŞLARI DA KATILDI

Avrupa İşlerinden Sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Senatör Andre Gattolin başkanlığında düzenlenen konferansa, Fransa'da yaşayan bir grup Uygur Türk'ü ile Tibet ve Vietnam asıllı vatandaşlar katıldı. Fransa Uygur Derneği'nin girişimiyle düzenlenen konferans, Uygur Milli Marşı okunmasıyla başladı.

ÇİN İNSAN HAKLARINA SAYGILI OLMAK ZORUNDA

Konferansın açış konuşmasında, Doğu Türkistan'da Uygur halkına uygulanan baskıların kabul edilemez olduğunu söyleyen Fransız Senatör Andre Galloit, dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan Çin'in başta insan hakları olmak üzere, insanların inanç ve yaşantıları ile kimliklerine saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

ÇİN TERÖRİZM UYGULUYOR

"Mücadelemiz Doğu Türkistan'da yaşayan Müslüman Uygur halkının insanca muamele gördüğü günü kadar devam edecek" diyen Fransız Senatör, Tibet ve Vietnam halkına da Uygur halkına benzer baskı ve şiddet uygulanmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi. 

Fransa Uygur Türkleri Başkanı Erkin Ablimit ise "Çin terörizm ve dikta rejimi uyguluyor. Bugün hiçbir kanuna uymuyor" diye konuştu.